De ziua educației urez, cu speranță în suflet, însănătoșire grabnică învățământului românesc care, după ce s-a zbătut ani de zile (și nopți) între viață și moarte, dă semne că ar ieși din coma profundă în care l-au adâncit „barbarii de tirani”.

Vă mai aduceți aminte de directivele NKVD pentru țările din Europa de Est?

Din şcolile elementare, de specialitate, dar mai ales din licee şi facultăţi trebuie să fie înlăturaţi profesorii de valoare care se bucură de popularitate. Locurile lor trebuie să fie ocupate de oameni numiţi de noi, având un nivel de pregătire slab sau mediocru. Să se analizeze diferenţele dintre materii, să fie redusă cantitatea de material documentar, iar la licee să se oprească predarea limbilor latină şi greacăveche, a filozofiei generale, a logicii şi geneticii. În manualele de istorie nu trebuie amintit care dintre domnitori a servit sau a vrut să servească binele ţării. Se va insista pe lăcomia şi răutatea oricărui rege, pe efectul nefast al monarhiei şi pe lupta poporului asuprit. In şcolile de specialitate trebuie introdusă specialitatea îngustă.

Rămășițele acestei mentalități, înrădăcinată atât de bine în mentalul colectiv, se simte încă și astăzi. Atât de bine a funcționat strategia de propagandă rusească!
Eu am speranța că suntem pe calea cea bună, dar anii următori sunt critici.
Detalii, cu altă ocazie. Cu această ocazie, a Zilei Educației, să ascultăm capodopera copilăriei noastre (mă rog, a unora mai de-o vârstă cu subsemnatul), Liță Ghițălău!

Distribuie: