Rezumatul proiectului prezidențial Românica educată

Am intrat și eu în posesia “docomentului” România Educată prin amabilitatea EduPedu care a intrat și ea în posesia lui prin amabilitatea administrației prezidențiale.

Am făcut un rezumat să nu vă mai chinuiți voi. Fișa de sinteză “România educată” are 13 pagini. O fi cu…. ghinion? Să o răsfoim:

Pagina 1: Scopul. Vorbe goale.

Pagina 2: Etapele. Reținem că sunt mai multe, a început în 2016 și acum s-a finalizat. În rest, vorbe.

Pagina 3: Avantaje. Evident că au găsit câteva, altfel ar fi rămas pagina goală. Reținem aici doar PNRR și 3,16 miliarde de “epuroi”.

Paginele 4-13: Prevederile proiectului. Aici avem mai multe subpuncte:

 • Elemente de noutate – se vorbește aici de reformare, responsabilizare, descentralizare. Concepte cu care ne-au amăgit toate guvernările de mai bine de douăzeci de ani.
 • Valorile promovate prin sistemul de educație – aceleași pe care le găsim în orice carte de pedagogie.
 • Domenii prioritare – am reținut de aici accentul pus pe educație incluzivă, pe alfabetizare funcțională, pe educația STEAM. Eu m-aș fi oprit la abordarea transdisciplinară, dar STEAM sună mai pompos. Deși… pe mine mă duce cu gândul la platforma de jocuri STEAM.
 • Țintele – cifre. Multe cifre. Cam prea optimiste după umila mea părere. <<Până în 2030, cel mult 20% dintre tinerii în vârstă de 15 ani vor mai avea competențe scăzute la citire, matematică și științe conform metodologiei testelor PISA (în prezent, înregistrăm un procent de 41% citire, 47% matematică și 44% științe);>>
 • Structura sistemului de educație – reținem aici accentul pus pe învățământul profesional. Sper să nu fie doar pe hârtie.
 • Un element de noutate, care nu e de noutate, dar hai să zicem ca ei: Se poate organiza admitere la liceu, înaintea evaluării, acolo unde cererea depășește oferta. Mie personal mi se pare o bună.

Pagina 11, despre restructurarea și reorganizarea Ministerului Educației. În principiu, e cum spune francezu’: La même Jeannette mais autrement coiffée (că Măria a rămas fără pălărie). Sau Caragiale: „Ori să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască primesc, dar atunci să se schimbe pe-aici, pe colo, și anume în punctele … esențiale”

Ce putem reține de aici este că ARACIP-ul, căpușa care se hrănește cu hârtii primește sabie, scut și platoșă. Dacă rămâne la cârmă tot Iosifescu cu ceata lui de bizoni… o să ajungem să depunem cerere cu număr de înregistrare la secretariat pentru a merge la baie să ne spălăm pe mâini.

Se-anunță vremuri interesante.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.