De ce avem nevoie de ARACIP?

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, propune reorganizarea și reformarea A.R.A.C.I.P. Acest acronim vine de la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar. Sau, cum îmi place mie să o numesc, “Căpușa din învățământ care se hrănește cu hârtii“. Știrea completă este aici, dacă aveți răbdare, citiți.

ARACIP este agenția care “luptă” împotriva birocrației prin … și mai multă birocrație. Dosare peste dosare, hârtii peste hârtii, proceduri peste proceduri. De exemplu, dosarele pentru autorizația provizorie sau acreditare cuprind zeci de hârtii, acte, documente peste care nu se uită nimeni și care nu au niciun impact asupra educației dar care … trebuie să existe. Un dosar care s-ar putea reduce la câteva hârtii, dacă s-ar vrea.

Să vă dau un exemplu: deși au aplicație online – aplicație redundantă și ineficientă, dar asta e altă poveste – documentele pentru acreditare sau autorizație provizorie trebuie să existe și online dar și în format letric. Ștampilate și “conform cu originalul”. Și le trimiți documentele online iar când vin în unitate vor să le vadă și în format fizic.

Și încă un exemplu: procedurile. Știu că sunt necesare, dar parcă ăștia de la ARACIP au dus elaborarea procedurilor la nivel de obsesie. Aveam ,când eram la comisia de calitate – că de acolo știu toate astea – peste 100 de proceduri detaliate cu pașii care trebuie parcurși. Mai aveau să ne ceară procedură privind mersul la baie:

 • Pasul 1: pe profesor îl taie.
 • Pasul 2: Pleacă la toaletă.
 • Pasul 3: Ciocănește.
 • Pasul 4: Dacă i se răspunde, se trece la pasul 5. Dacă nu, așteaptă 10 minute și revine la pasul 3.
 • Pasul 5: Intră și își face nevoile.
 • Pasul 6: Trage apa.
 • Pasul 7: Pleacă.

Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns…

Acum câțiva ani au venit niște doamne -experte ARACIP – la noi pentru acreditarea grădiniței speciale. Ce probleme aveau doamnele? Că nu este afișată viziunea și misiunea școlii peste tot. Și la parter și la etaj. Și că educatoarele vin pe tocuri la ore. Sau că nu am încărcat documentele în platforma online ARACIP – documente care de fapt erau încărcate dar nu știau cum să le acceseze.

Așa că afirmația domnului ministru mi se pare … apă de ploaie. Vorbe în vânt! Nu se va schimba nimic. Aceleași standarde învechite din 2007, același Iosifescu înțepenit în fotoliul de director, aceleași mentalități rigide și comuniste.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment
 1. Interesant, multumesc pentru informatie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.