Școala în lumea lui COVID-19

Ieri a fost prima zi de școală. Reguli stricte, ca la armată. Copii dezorientați. Părinți încercând să pară siguri pe ei în fața copiilor, dar unii la fel de dezorientați. Și eu, recunosc, aproape la fel de dezorientat ca și ei.

Pentru că toate reglementările de până acum au la bază date, cercetări, statistici. Că-s bune sau rele, nu despre asta e vorba. Dar nu toți părinții rezonează cu aceste reglementări. Și copiii.. sunt oglinda părinților, nu? Sau oare era invers?

Am văzut azi în oraș toate categoriile de părinți. Unii cred, alții nu cred, unii poartă mască, alții nu poartă mască, unii exagerat de protectori, alții exagerat de neglijenți, unii cred că e de la Dumnezeu, alții că e o conspirație mondială menită să ne controleze mințile și să ni le ia…

Problema e că toți copiii acestor părinți se întâlnesc, laolaltă, în aceeași clasă. Iar cadrul didactic nu este Dumnezeu! Nu este nici măcar vreun arhanghel sau sfânt. Sau superman. Sau Batman. Sau măcar un super erou ceva…

Cum putem respecta aceste reguli la clasele primare? Destul de greu. Dar la grădiniță? Aproape imposibil. Dar la clasele din învățământul special, la elevi cu deficiențe severe, cum e cazul la mine? Nu știu. Cum aș putea eu să predau unui elev cu hipoacuzie care citește mai mult pe buze? Poate doar cu viziere sau măști speciale pentru surdo-muți (de care nu am găsit pe la noi și pe care mai mult ca sigur nu ni le va asigura școala).

Eu aș fi lăsat la latitudinea părinților dacă să trimită copii la școală sau sa facă ore online. Poate unii nu se tem de nimic , poate alții se tem, poate unii nu au cu cine lăsa copiii acasă, poate alții au alte probleme. Și uite așa responsabilizăm și părinții și mai mărim și spațiul în clasă. Nu, nu vor rămâne acasă tot timpul, vor vrea la școală după un timp. Și părinții și copiii. Sunt încă în perioada de negare, unii se adaptează mai greu la schimbare.

Am auzit că sunt unele cadre didactice care refuză să predea online, le e teamă că o să fie înregistrați sau nu știu / nu vor să folosească diverse dispozitive / aplicații și nici nu vor să învețe.

Eu nu văd care ar fi problema. Dacă-mi fac lecția, de ce m-aș teme? Nici mie nu mi-ar face plăcere să predau online că am auzit că în cameră pari mai gras decât în realitate și eu deja ajung la 110…. vă dați seama că nici nu aș încăpea în cameră? Cam asta ar fi marea mea problemă. Asta și faptul că ar trebui să mă bărbieresc în fiecare zi. Altă problemă nu văd. Lecțiile mi le fac indiferent că sunt în clasă, online, afară, în cort, pe stradă, pe lună. Da, presupune un efor suplimentar care nu este deloc proporțional cu realitatea din portofel (pentru cei care se prin mai greu: suntem plătiți prea puțin pentru cât facem) dar să mai avem puțintică răbdare, stimabililor, vorba lui Trahanache.

Concluzie.

În maxim 3 săptămâni prevăd că ne vom muta cu toții online, așa că, dragi colegi, folosiți profeția mea ca scuză și cumpărați-vă telefoane de ultimă generație…. care să nu se oprească atunci când sunt în mijlocul predării online. Eu deja m-am orientat către acest super-mega-extra-telefon.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 15 septembrie 2020 — 8:58 am

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.