Testul arborelui de la succes la eșec

Își mai aduce aminte cineva de testul arborelui? Poate l-ați dat, poate nu. Ei bine, eu l-am aplicat pe foarte mulți oameni și am să-l descriu pe scurt în cazul în care nu știți despre ce e vorba:

Testul arborelui este un test proiectiv de personalitate care relevă anumite trăsături de caracter, temperament, anumite experiențe anterioare traumatizante, etc. pe care omul în mod normal nu le-ar spune. De aia se și numește proiectiv. Proiectează ce se mai află prin subconștientul tău…

Studiindu-l și aprofundându-l în facultate, în momentul în care am ajuns să recrutez persoane pentru o întreprindere (că nu-mi place să-i zic corporație) mi s-a părut firesc să-l aplic potențialilor angajați.

Nu vă spun cât de mult m-a ajutat! În primul rând îi eliminam pe cei care refuzau să-l dea sau pe cei care îl făceau în bătaie de joc. Odată unul mi-a aruncat hârtiile în față că el este “manager” și nu are timp pentru prostii din astea, că-mi bat joc de el. Altcineva mi-a desenat un arbore cotit; nu știu dacă la mișto sau chiar nu a priceput enunțul.

Cu timpul începusem să fac greșeala pe care o fac toți cei care sunt buni la ceva și știu asta: să am prea multă încredere în mine și să mă bazez pe test mai mult decât trebuia. Înainte de a spune pățania mea cu testul, fac o paranteză pentru scrie ce n-ea spus mai demult Dl. Dafinoiu la un curs de psihoterapie.

Un client de-ai lui a desenat un arbore. Undeva pe tulpină a desenat o scorbură foarte mare, întunecoasă. În interpretarea desenului scorburile reprezintă traumatisme sau abuzuri peste care persoane nu a trecut, de obicei în copilărie. După calculele lui, clientul (că psihoterapeuții nu folosesc termenul de pacient, ci de client) a avut un traumatism pe la 7 ani. Gândindu-se la ce e mai rău, l-a întrebat:
– Ce s-a întâmplat pe la vârsta de 7 ani de te-a marcat așa de tare?
Atunci clientul s-a întristat și a povestit:
– Eram acasă eu, fratele meu și mama. Mama făcuse niște gogoși din alea de care ne plac nouă. Abia așteptam să intrăm în casă de la joacă să le mâncăm. Numai că fratele meu s-a dus mai devreme în casă și le-a mâncat pe toate, mie nelăsându-mi nici măcar una. Am plâns zile întregi de ciudă.

Atunci dumnealui ne-a atenționat că în interpretare contează și experiența personală a clientului și modul cum vede el lucrurile.

Prin 2007, pe la Craiova, aplicam chestionare și testul arborelui într-o delegație pentru a recruta câțiva agenți de vânzări pentru zona aceea.

Am ajuns la candidatul care părea cel mai potrivit. CV ok, cunoștințe tehnice avansate, cu vorbele la el, cu abilități de comunicare… capacitate de convingere, etc. Copacul, făcut “ca la carte”, în mijlocul paginii, destul de stilizat, arăta ok. Deși nu ar fi trebuit să mă bazez doar pe test, am zis că e ok. Și colegii au zis că e ok. Ba chiar l-am lăudat….

La câteva zile a plecat cu mașina firmei să vândă cu ceapă și cartofi la piață. Nu știa că mașinile erau monitorizate prin GPS…

Pentru mine, ca proaspăt angajat, vestea ca căzut ca un trăsnet! Din momentul acela – nu am renunțat la testul arborelui – dar mi-am impus să iau în calcul și alți factori și să fiu mai atent și la alte detalii în realizarea profilului psihologic al candidaților.

Ce am vrut să spun cu asta? Că la mine s-a simțit lipsa experienței în domeniu. Lipsa lucrului cu oamenii. Și a contat foarte mult. M-am bazat prea mult pe hârtii și am scăpat din vedere omul. Lucru care m-a costat. Pe vremea aia nu prea existau cursuri de dezvoltare personală că mi-ar fi prins bine.

Acum e mai simplu. Poți avea chiar furnizorul tău de experiențe, unde poți să alegi intre zecile de experiențe dezvoltare personală.

*Articol scris pentru concursul Spring Super Blog 2020

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 9 martie 2020 — 10:54 pm

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.