Jurnal de mașină bătrână

AutoGedal mă provoacă să privesc o aventură prin ochii mașinii mele. Păi, după cum probabil știți – unii dintre cititori – încă am acel Fiat Punto din 1900 toamna cu care am trecut prin multe AVENTURI. Indiferent dacă au fost plăcute sau neplăcute, majoritatea s-au terminat cu bine. Exceptând momentul de anul trecut când s-a defectat pompa de apă fix în dimineața în care trebuia să plecăm în concediu, fix după ce am încărcat bagajele și am făcut primul kilometru, de am fost nevoiți să plecăm în concediu, în vârful munților, cu un Smart în două locuri. Dar nu despre asta vreau să vorbesc. Doar am făcut o introducere.

Povestea mea

Am plecat odată la țară, la 30 de km de casă din care 15 km drum de piatră. Se auzea un zgomot ciudat la roata din față dar eram convins că era de la capul de bară care avea un mic joc. La întoarcere, zgomotul era din ce în ce mai mare, iar la un moment dat am observat că mașina face POC!… iar prin dreapta mă depășea o roată. Roata din față dreapta! Prezoanele nefiind prinse bine, s-au deșurubat de la vibrații și au lăsat roata liberă. Povestea este cât de poate de adevărată, dar să vedem cum s-ar vedea prin ochii mașinii..

Povestea ei

Ziua unu:

Vrum, vruum, ce frig e în dimineața asta. Ia uite, și mi-a uitat și capota descuiată. Ce proprietar distrat mai am și eu… Oi fi eu mașină bătrână dar nu-s uitucă. Cică găina bătrână face ciorba bună. Aiurea! Mașina bătrână face plimbarea bună, așa trebuia să fie proverbul. Mașina bătrână te face și să devii credincios; proprietarul meu își face mereu cruce înainte sa bage cheia în contact. Nu știu ce rugăciune e asta: “Dă doamne să pornească rabla” dar cred că e de bine. Ia uite, vine stăpânul… Cred că mă scoate la plimbare…Vruum Vruuum!

Ziua doi:

Dacă știam că-mi scoate bateria, îi blocam portiera. Am fost în comă până acum… Ce dacă se descărcase? Nu putea să împingă? Că și-așa nu pune mana pe mine nici măcar să mă șteargă de praf, de-mi crapă parbrizul de rușine când vin copchiii ăia răutăcioși și scriu pe mine spalămă… mai ales fără cratimă. Oi fi eu mașină bătrână da’ pe vremea mea copiii scriau spală-mă cu cratimă… Ia uite, iar vine! Ce, dar ce e aia? Un scut? Un scut auto Fiat Punto? Dar ce-mi trebuie mie? Pe unde vrei să mă duci? Hei… ia uite, mă ridică pe cric…

Aoleu! Ma ia cu amețeli… ce cauți pe acolo? A… mă gâdilă… lasă-mă! Ia de-aci o picătură de ulei fix între felinare! Mai vrei? Paru litri am… pa-tru! Te fac negru…. Stai, nu! Iar mă gâdilă. Of! Wow… am scut… ce bine-mi stă… Hai să pornim la drum!

Nu pornim? Dar ce faci? Ce mai e și ăla? Auuuuu!!! Nuuu… Nu cârlig de remorcare! Nu! Nu umbla acolo! Nu ți-e rușine? E țeava mea de eșapament acolo… Măcar e un cârlig de remorcare Fiat Punto de calitate? De la AutoGedal? Sau l-ai luat de la chinezi din piață… să mă virusezi. A … e de calitate, m-am liniștit.

Ziua trei:

În sfârșit la drum… Vorba cântecului… Vrum Vrum, Hai la drum. Wow, ce peisaje… Hai, da-mi și mie fază lungă să văd mai bine, știu că e zi și nu e frumos, dar hai…

Da lasă flash-urile alea odată omule că mă dor farurile! Ce dacă e poliție? Să meargă și ei încet… Hopa… dar ce se aude? Să vezi că nu mi-ai verificat prezoanele…

Tronc tronc…. alooo, nu se aude? TRONCA TRONCA! Ce să fac să mă auzi? Îmi cade roataaaaaa!!! Na belea! Măcar merge mai încet… Haiii, oprește!!!
Aaaaa … mi-a sărit un prezon! Ajutor…. Ajutorrr.

Văleu.. încă unul! Hai, așa, încetinește, te rooog! Dar oprește odată!

A căzut roata! Au au au, ce mă doare etrieru’! Prinde roata! Prinde roata! Fugi după ea! Așa, bravo! Ei, bună idee cu scutu ăla ai avut… Făceam baia praf dacă nu-l aveam. Hai, pune roata la loc că am văzut că ai prezoane de rezervă și hai să ne relaxăm într-o parcare… sau mai bine într-o benzinărie ca mi-e așa sete de-un 95 făra plumb…..

Articol scris cu pentru concursul de blogging creativ Spring SuperBlog 2020.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 18 martie 2020 — 9:41 pm

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.