5 pași către împlinirea visurilor.

Am avut un vis! Asta spunea Martin Luther King, în celebrul său discurs. Simțindu-se amenințat și știind că vor încerca să îl asasineze, spunea într-un alt discurs celebru: “Deci – nu știu ce se va întâmpla în continuare. Avem în față oarece greutăți. Dar nu mă mai interesează acum. Pentru că am fost în vârful muntelui. Nu-mi pasă. Ca oricare altul, aș dori să am o viață lungă. Longevitatea are locul ei bine stabilit. (…) De asta sunt fericit în această seară. Nimic nu mă îngrijorează. Nu mă tem de nimeni. (…).” Ce reținem noi din discursul lui Martin Luther King? Optimismul, pozitivismul, încrederea. Martin Luther King îmi vine în minte când mă gândesc la împlinirea obiectivelor pe care ni le fixăm de-a lungul timpului. El este exemplul de urmat. A avut un vis și și-a urmat visul. Și-a atins scopul, chiar dacă a fost asasinat înainte de a-și vedea realizările. Pentru cei ce nu știu (deși mă îndoiesc) mai scriu aici că Martin Luther King a militat pentru drepturile oamenilor de culoare. Practic, datorită lui astăzi oamenii de culoare au aceleași drepturi ca ceilalți.

De ce am făcut introducerea aceasta lungă? Pentru că vreau în continuare să vă vorbesc despre împlinirea visurilor. Despre cum ne planificăm viitorul. Despre pașii pe care trebuie să îi parcurgem pentru a ajunge “Pe vârful muntelui”. Nu degeaba unii au asemănat această proiecție a propriilor aspirații în viitor cu construcția unei case. Am putea face o paralelă între proiecția unui vis și construcția unei case. De ce nu? Ai nevoie de informații în ceea ce privește strategiile pentru atingerea obiectivelor la fel cum cum ai nevoie de un dicționar de arhitectură în înțelegerea proiectării caselor. Poate așa o să rețineți mai ușor pașii. Haideți să vedem cum facem să ne proiectăm idealurile la fel cum proiectăm casele.

Ca un punct de plecare, toată aventura asta a îndeplinirii visurilor, a atingerii obiectivelor ar trebui să se ghideze după principiul învățați, învățați, învățați. Din greșeli, din experiență, din succes sau din obstacole, ideea este să te dezvolți. Să produci mai mult decât înainte. Să fii mai bun. Să fii cea mai bună versiune a ta, cum se spune. Să cumulezi toate experiențele și să le folosești în favoarea ta. Exact ca și conceptul de casă activă, dacă vreți să păstrăm analogia cu construcția unei case. Casa activă este acel concept inovator care se referă la o locuință atât de eficientă din punct de vedere energetic încât nu doar că ea consumă foarte puțină energie, dar și produce energie. Din acest considerent a fost numită casă activă. Mă rog, ar mult de spus aici, pentru curioși, intrați pe link-ul mai sus. Acum să vedem cei 5 pași spre succes despre care vorbeam la începutul articolului:

 1. Fii realist în proiectarea visurilor. Nu putem visa să ajungem pe lună cum nu putem construi un castel pe vârful muntelui. Visele trebuie să fie ancorate în realitate. Dar…
 2. Fii îndrăzneț. Visurile trebuie să fie realiste, dar îndrăznețe. Casele trebuie să fie realiste, dar moderne. Nu putem visa la ceva care nu ne face să avansăm, să ne dezvolte, fie profesional, fie personal. Nu putem visa să cântăm la filarmonica din Viena dacă abia învățăm să cântăm la vioară , dar nici nu trebuie să ne mulțumim să cântăm în fața motanului toată viața. La fel e și cu casa. Nu trebuie să visăm la un castel cu multe etaje (decât dacă avem câteva milioane de euro în cont, ceea ce nu cred că e valabil pentru mulți) dar nici la o casă din bârne și paie. Deși este ecologică, parcă totuși am vrea mai mult.
 3. Adoptă o gândire pozitivă. Nu te lăsa intimidat. Vizualizează-ți visul și astfel vei trece peste obstacole. Căci obstacole vor fi. Important este să le prevezi, în măsura în care poți. Un înțelept budist a zis odată “Dacă ai probleme și știi că le poți rezolva, atunci nu are rost să-ți faci griji. Dacă știi că nu le poți rezolva, grijile nu ajută la nimic.” Nu știu exact cine a spus-o, am o bănuială că ar fi o replică din filmul “Șapte ani în Tibet”, dar nu bag mâna în foc.
 4. Nu te lăsa păgubaș! Nu renunța! Geniul este 1% inspirație și 99% transpirație spunea Thomas Edison celebrul inventator și om de știință american. Tot el mai spunea că “fiecare greșeală mă aruncă un pas înainte”. Țineți minte asta! Știați că Thomas Edison a inventat becul după 98 de încercări eșuate? Vorbim aici nu de o zi sau două, ci de ani de muncă și dezamăgiri. La fel și cu casa visurilor, nu va merge totul ca pe roate. Ba nu găsești arhitect, ba materiale, ba legislația iți pune bețe în roate, important este sa nu te lași păgubaș. Câte case neterminate ai văzut pana acum? Dacă faci un efort de memorie iți vei da seama ca multe. Nu e o priveliște prea plăcută, nu-i așa? Poate nu toate, dar sunt case făcute pe jumătate, sau aproape terminate și lăsate asa. Știu asta pentru ca am întâlnit multe situații de genul acesta când am cumpărat casa actuală. Nu m-au interesat acelea prea mult… prea multa energie negativa acolo.
 5. Ultimul, dar nu cel din urmă pas: Mergeți mai departe. Plafonarea este greșeala multor “îndrăzneți” visători. Am ajuns unde vreau, mă opresc! Sau, dacă tot păstrăm analogia inițială: “Am terminat casa, mă odihnesc!” Visurile nu se termină niciodată.

Pentru cârcotași: VISURI, nu VISE! Visele sunt cele care apar atunci când dormiți. Visurile apar atunci când aveți un țel, un ideal, un scop către care vă îndreptați. Pot să coincidă sau nu, dar asa e altă poveste. Povestea noastră e termină aici. SUCCES!

Articolul participă la concursul de blogging creativ Spring SuperBlog 2020

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 25 martie 2020 — 11:57 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.