Incendiul din Australia intre fake și realitate

Acum, că a trecut un pic agitația – doar agitația, că luptele cu focul continuă – când ne-am descărcat un pic emoțional, e vremea să stăm un pic strâmb și să judecăm drept (sau invers, cum vreți) toate evenimentele din ultima perioadă.

1. Nu este nici sfârșitul lumii, nici iadul, nici apocalipsa. Chiar dacă unii au văzut pe dracu pe-acolo, australienii s-au confruntat, de-a lungul timpului, din păcate, cu incendii și mai devastatoare.

Se vede în dreapta, în fum, o față de diavol. Acum serios, dacă – să presupunem prin absurd – Satan și-a băgat coada… chiar credeți că ar apare așa prim fum să-l vadă toată lumea?

2. Nu este nici cel mai mare nici cel mai devastator. Nu zic că nu e o catastrofă dar, din păcate, australienii, când nu sunt afectați de secetă sunt afectați de incendii. Asta se întâmplă de mulți ani. În anii 70 au ars 50.000.000 de hectare. Adică cincizeci de milioane. În 2009 au murit 170 de oameni, au fost distruse mai bine de 2000 de case. Sper că cel de acum nu se va apropia statistic de celelalte, deși datele arată că peste 50.000.000 de animale au ars în incendiu.

3. Australia nu a refuzat ajutorul României, cum afirmă unele site-uri naționaliste. Comisia Europeană pentru situații de urgență doar a cerute statelor membre UE să comunice resursele pe care le-ar putea pune la dispoziție.

4. Australienii nu ucid 10.000 de cămile pentru că ar bea prea multă apă. Cel mai probabil vor fi ucise vreo 10.000 de cămile, dar nu din cauza asta, ci din cauză că sunt foarte multe și suferă din cauza lipsei apei. Dar așa e când unii publică știri traduse cu google translate.

5. Nu toate pozele care au apărut în mass media sunt reale. Unele sunt din incendiile anterioare, altele sunt generate pe calculator, altele sunt pur și simplu fake news distribuite doar pentru a impresiona.

Aceasta, de exemplu este făcută pe calculator:

Iar aceasta e veche de câțiva ani.

Ca să nu mai vorbim de harta asta de la ABC care nu reflectă întocmai realitatea.

Realitatea arată cam așa:


Nu vreau nicicum să minimalizez dimensiunile unei astfel de catastrofe, însă e bine câteodată să distingem, printre noianul de informații, ce este veridic și ce nu.

Să ne citim cu bine!

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.