În loc de Crăciun Fericit

Ați observat că, odată cu trecerea timpului, spiritul Crăciunului nu mai e asa cum era odată? De la emoția din copilărie, “Uau, a venit moș Crăciun!”, de la bucuria adolescenței “de Crăciun îmi cumpăr ce cadou vreau eu” sau clasicul “Unde petrecem de Crăciun” urmează o perioadă de platou, în care Crăciunul parcă intră în rutină. Dispare farmecul, spiritul nu mai e același, totul se rezumă la cadouri de Crăciun, masa de Crăciun, apar mesajele de Crăciun, tonele de #fieca-uri… și fără să știm a mai trecut un an.

Cu trecerea anilor, mai ales dacă apare și un prichindel prin casă, Crăciunul își reintră în drepturi, încet încet, dar nu cu aceeași bucurie nevinovată de altădată, ci cu o oarecare nostalgie după vremurile trecute. Dar apar încolonate sarmalele, caltaboșul (apopos, știați că unii îi zic “gâlbaș”?), cozonacul, vinul roșu (obligatoriu de Crăciun) și dispare și tristețea și nostalgia. Rămâne doar mahmureala de a doua zi dacă cumva te-ai bucurat prea tare de spiritul Crăciunului. Cam așa a fost Crăciunul meu, de-a lungul și de-a latul anilor. În continuarea articolului… câteva chestii.

Ce-ar mai trebui să știți:

Pentru atei: Crăciunul este și o sărbătoare laică, nu doar religioasă. Așa că asta nu e o scuză să nu oferiți cadouri. Mai mult, împodobirea bradului este un obicei de origine păgână, așa că spor la treabă!

Pentru creștini: Iisus nu s-a născut pe 25 decembrie. De fapt, nu prea se știe când s-a născut. Înainte se serba odată cu botezul. Apoi niște popi au ales 25 decembrie ca dată a nașterii pentru că ea coincide cu solstițiu de iarnă.

Pentru toată lumea:

 • Știați că mos Crăciun, când a apărut el pentru prima dată, era îmbrăcat în verde? Coca Cola a contribuit la imaginea moșului de astăzi. Nu, nu l-a colorat, l-a făcut mai gras.
 • Moș Crăciun este de fapt versiunea laică a sfântului Nicolae.
 • Tradiția de a da cadouri de Crăciun a început de la Martin Luther. Pare-se el a fost primul cu ideea asta. Și bună idee a avut!
 • Asta e pentru cei care au deschis televizoarele după 1990: Știați că în perioada partidului comunist, până la revoluția din 1989, moș Crăciun se numea moș Gerilă?
 • Știați că cel mai fericit moș Crăciun este în Irlanda? Asta deoarece oamenii acolo îl așteaptă pe moș cu o halbă de bere rece…

Și niște poze pentru a întări cele spuse:

Unul din primii moși Crăciuni. Pe verde!
Pe vremea când fumatul era la modă.
Moșu’ după o sticlă de Coca Cola. Deși, dacă e să judecăm după roșeața din obraji, cred că a pus și niște romuleț în paharul ăla.

În speranța că nu v-am plictisit prea mult vă urez (în limba romgleză de baltă) un X-Mas super extra mega fericit.

Crăciun Fericit măi cititorilor!

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 25 decembrie 2019 — 1:02 am

1 Comment

Add a Comment
 1. Popa Cornelia Crina

  Ai dreptate, Craciunul a devenit un fel de minivacanta in care ar trebui sa te odihnesti, nu sa te omori cu treaba. Partea religioasa e relativa, e o sarbatoare foarte veche si “foarte” pagana, imprumutata de crestinism, degeaba isi dau unii ochii peste cap. Iar sarbatorirea solstitiului se facea prin niste practici nu tocmai ortodoxe la popoarele antice. Cu toate astea, ne face placere sa ni se spele creierul in fiecare an, asta e! Asa ca: sa ai zile frumoase si un Craciun plin de bucurie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.