Zborurile low-cost și bagajele

Acum câțiva ani, la Aeroportul Internațional din Bacău, s-a întâmplat un eveniment amuzanto-interesant. La intrarea în aeroport era o doamnă, la vreo 40 de ani, care avea un ritual ciudat. Oamenii deja se uitau cu un zâmbet în colțul gurii la ea. Alții încercau să-i facă poză pe ascuns. Ce făcea doamna? Scotea haine din troler și le punea pe ea. Vara! La plus 30 de grade! Pantaloni, alți pantaloni, rochie, fustă, tricou, tricou, bluză, cămașă, geacă… Nu-mi mai aduc aminte cine a întrebat-o și atunci am auzit și eu răspunsul:
— Bagajul a depășit limita de kg, nu am de ales, trebuie să ajung acasă.

— Dacă a vrut la Low Cost, comentase cineva.
— Nu Low Cost-ul e problema. Dacă nu s-a informat înainte, așa pățești, i-am zis eu. Ăla s-a uitat urât la mine, eu am râs, am plecat. Nu mai știu ce s-a întâmplat cu doamna dar am înțeles că se mai practică chestia asta. Pentru mine atunci a fost ceva inedit.

Eu, chiar dacă sunt mai aerian, nu-mi face prea mare plăcere să zbor. Dar n-am nicio problemă în a zbura cu vreo companie low cost. N-am înțeles aversiunea unora pentru zborurile acestea. Practic, din punctul meu de vedere, nu e altceva decât un zbor de linie fără anumite servicii de care ai sau nu nevoie. Și dacă vrei ceva… plătești. Mai jos, cu puterile mele magice, am să distrug niște mituri legate de zborurile low cost. Mă rog, am să încerc:

Low cost înseamnă de fapt low quality. Nimic mai fals. Calitatea produselor e aceeași, diferența e că aici, dacă vrei ceva, plătești. O cafea la bord este vreo 10 lei și e mult mai bună decât apa colorată la 8 lei pe care o bei în unele localuri “de lux”; și mai poți și plăti cu cardul.

La low cost nu ai loc. N-am auzit pe nimeni să se plângă că a mers cu low cost-ul în picioare, ca în rata care te ducea la bunici. Ți se dă loc. Dacă vrei mai confortabil plătești o taxă. E simplu. În plus, totul se face online.

La low cost e aglomerat. Așa spun cârcotașii. Adevărul e undeva la mijloc. De obicei locurile sunt toate ocupate, dar asta nu înseamnă aglomerat. Cum spuneam mai sus, nu merge nimeni în picioare. Nu rămâne nimeni pe scara avionului că nu mai are loc. Nu strigă nimeni “Mai înghesuiți-vă un pic, să încapă și cei de pe scară, că-i trage curentul”.

La low cost nu poți lua bagaje. La fel ca mai sus, adevărul e undeva la mijloc. Un minimum de bagaje poți lua gratuit. Cu o gentuță un pic mai mare ca cea de laptop poți călători fără probleme. Dacă mergi des cu avionul, sau în interes de afaceri, sau nu pentru multe zile, o gentuță din aia este mai mult decât suficientă. Pui în ea strictul necesar și gata.

Dacă vrei mai multe bagaje, pentru, să zicem, o mini vacanță, aceste companii acceptă și bagaje mai mari. Trolere sau chiar plase de rafie (am văzut chiar și la companiile de linie plase de rafie, nu e ceva neobișnuit). Eu cred că un troler este mai mult decât suficient. Pe lângă faptul că poți alege din zeci de modele de trolere ieftine, le poți folosi în orice călătorie, nu doar când zbori.

Nu pot lua orice fel de bagaje. Nu poți lua mașina de spălat, nici cuptorul cu microunde sau televizorul. Sau mai știu eu ce biciclete sau trotinete electrice. Cel puțin nu fără taxă. Majoritatea operatorilor cer bagaje cu dimensiunile 55x40x20. Am o bănuială că ar fi un standard, că un astfel de bagaj merge la majoritatea operatorilor. Eu cred că este suficient:

Am lăsat-o la urmă pe aia mai gravă:

Zborurile low cost au întârzieri mari. Un alt mit. Ceea ce nu prea se știe este că și celelalte companii au întârzieri. Ceea ce nu spun nici unii nici alții este că noi, călătorii, avem dreptul la despăgubiri în unele cazuri de întârziere. Și DA, chiar și călătorii de la low cost au dreptul la despăgubiri.

Și acestea fiind spuse, am încălecat pe o șa și v-am spus povestea așa. Sau, să fim în ton cu articolul, am încălecat pe-un avion cu motor, și v-am spus povestea din zbor.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.