Excursie în jurul lumii

Câteodată îmi place să stau și să visez. Ce să fac? așa sunt eu, un visător incurabil (sau un leneș sub acoperire 🙂 ). Când am timp stau așa, relaxat, la o cafea și îmi imaginez cum ar fi să câștig o sumă de bani, sau vreun concurs, ce-mi vine pe moment. Suma de bani variază în funcție de timpul liber și de starea de moment. Deh, imaturități de om matur cum ar zice unii mai cârcotași, sau să-l citez pe John Lennon care la rândul său l-a citat pe Friedensreich Hundertwasser (da, am copiat numele că nu știu să-l scriu, rușine mie): “Un vis de unul singur e doar un vis. Un vis pe care-l visăm împreună e o realitate”.

În ziua aceea a fost un vis pe care l-am visat împreună cu soția. De fapt, mai mult un exercițiu de imaginație.

Începutul

Probabil vă mai aduceți aminte de Phileas Fogg, eroul lui Jules Vernes din “Ocolul pământului în 80 de zile”. Dacă nu vă mai aduceți aminte de el, poate de Passepartout, majordomul. Dacă nu din carte, măcar din film, că a fost și ecranizat; sau din desene animate, de undeva tot trebuie să-i știți! Eu îmi aduc aminte foarte bine căci, citind cartea când eram mai mititel, mă identificam cu majordomul. Nu-mi plăcea deloc pedanteria și meticulozitatea domnului Fogg. Cum, să fii în pat la 11? Să iei micul dejun la ore fixe? Poate de aceea a și reușit Fogg; că a calculat totul matematic. Aproape totul, dacă e să ne gândim la decalajul de o zi pe care nu l-a luat în calcul, dar asta e altă poveste.Cum ar fi fost dacă eu aș fi fost eroul lui Jules Vernes: Marius… Fogg. Și nu voi avea majordom că nu aș călători cu majordomul, ci o soție. Stai… deja am una. Să o implicăm și pe ea în jocul în ăsta.

Cam asta era în mintea mea, cu ochii în telefon, pierdut, când soția mă trezește:
— Pământul către Marius! Pământul către Marius! Vă rugăm să vă adunați mințile și să vă întoarceți la bază.
— Dragă, știai că a apărut un nou film cu “Ocolul Pământului în 80 de zile? Încercam eu să mă scuz.
— Mai bună este cartea, îi zise ea.
-Dar e cu Jackie Chan! Passpartout e Jackie Chan care a furat nu stiu ce…

Excursia la Paris

— Ce-ar fi să câștigăm o excursie în jurul lumii? Vrei să vedem cât ne-ar lua să mergem pe urmele lui Phileas Fogg?
— N-ai șanse să mergi pe urmele lui Fogg. O călătorie în jurul pământului implică mai multe decât pe vremea lui Fogg, care nu avea nevoie nici de viză nici de asigurare medicală sau mai știu eu ce. Azi e bine să fii organizat. Să pleci de unul singur nu numai că este foarte greu, dar și periculos; nici nu poți să-ți imaginezi așa ceva…

— Punem pariu? zisei.

EI bine, de aici a început totul. I-am propus să facem un exercițiu de imaginație și să pornim pe urmele lui Phileas Fogg cu Christian Tour despre care știam că are o grămadă de oferte și e printre cei mai cunoscuți. Așa păream mai aproape de realitate.

Pregătirea călătoriei

Hm…. pentru început avem nevoie să studiem lista de circuite culturale Christian Tour. Mai învățăm și puțină geografie și puțină istorie.
Apoi facem bagajul. La noi în familie este oarecum invers. Bagajul meu este mult mai voluminos decât al soției, deși iau doar câteva perechi de haine; la fiecare plecare bagajul meu arată cam așa:

 • ceva subțire dacă este cald, ceva gros dacă este frig, blugi de rezervă, trening, cutia cu chestii pe care o așezi pe policioara din baia hotelului și cam atât. Apoi urmează:
 • camera foto, obiectiv fix de 50 pentru portrete, obiectiv wide 10-18 pentru peisaje, tele-obiectiv 70-300 pentru wild life, filtre pentru obiective, baterii de rezervă, inele adaptoare pentru macro, slider pentru macro, bliț, alt bliț, trepied, intervalometru și mai mereu mai găsesc ceva.

O gentuță cu haine și un rucsac uriaș cu trusa foto… așa călătoresc eu de obicei, așa voi călători și în jurul pământului.

Excursia în Egipt

Deci, să purcedem la drum.
Știm că Fogg a plecat prima dată spre Suez intenționând să ajungă prin canalul Suez la Bombay (actual Mumbay).
Suez, orașul portuar din Egipt a fost distrus în timpul unor războaie și reconstruit prin anii ’65. Pentru a păstra ruta originală vom călători alături de Christian Tour dar nu pe Suez ci pe urmele faraonilor, în Egipt, unde avem șansa unică de a admira un apus de soare pe Nil.

sursa: christiantour.ro
sursa: freeimages.com

Nu-i așa că-i magnific? Dar asta nu e tot. Domnul Fogg ar fi invidios căci el și “trupa lui” n-au văzut și valea regilor din Luxor. Noi o vom vedea:

sursa: christiantour.ro

Sau ruinele templului lui Amon Ra din Karnak.

sursa: christiantour.ro

Din itinerar nu putea să lipsească piramidele de pe platoul Giza: Khufu, Khafra, Menkaura sau, cum scria în cărțile de istorie, Keops Kefres Mikerinos. Mi-a prin bine faptul că am terminat liceul la secția de istorie 😛

sursa: christiantour.ro

Dar cum ar fi să vezi piramidele și să vezi și o panoramă a orașului Cairo în același timp? Nu-i asa că e superb?

sursa: christiantour.ro

Excursia în India

Și, în a 8-a zi, ne-am întoarce triști acasă, dar nu pentru mult timp căci în ziua următoare îl urmărim pe Fogg mai ceva ca detectivul de la Scotland Yard. El ajungea la Bombay (azi Mumbay), capitala statului indian Maharashtra, apoi după ceva aventuri ajungea la Calcutta. Noi ar trebui să-l urmăm dar consultând lista cu circuite Christian Tour parcă sună mai incitant un circuit mai exotic, în triunghiul de aur: Delhi – Jaipur – Agra. Nu, nu e ca triunghiul Bermudelor; nu dispare nimic acolo. Sau poate da, orice grijă sau supărare, când ai ocazia să admiri pe inserate monumentul dragostei, Taj Mahal.

sursa: freeimages.com
sursa: freeimages.com

Dintr-o călătorie în India nu putea lipsi tradiționala plimbare cu elefantul din fortul Amber din Jaipur. Aș vrea să mă văd acolo sus pe elefant; sunt curios cum aș sta, că mie mi-e teamă și pe cal să mă urc, darămite pe un elefant.

sursa: christiantour.ro

Excursia în China

Pentru partea a doua a poveștii noastre imaginare apelăm la secțiunea de circuite exotice Christian Tour, altfel ne-am rătăci. Mergem în țara unde se fabrică toate cele. “Everything is made in China” cică. Când spui China spui Marele Zid Chinezesc. Când spui Marele Zid Chinezesc spui China. Zidul care s-ar spune că este vizibil din spațiu, deși nu este:

sursa: christiantour.ro

Dar China nu se reduce la Marele Zid Chinezesc. În orașul Xi’an se găsește armata primului împărat al Chinei. Nu, nu vă speriați, e moartă… e din teracotă. Chiar așa se și numește, armata din teracotă:

ct

Și multe multe altele… Fogg ar fi invidios pe noi:

sursa: christiantour.ro
sursa: christiantour.ro
sursa: christiantour.ro

Și dacă tot ajungem în China nu putem să nu încercăm mâncarea chinezească, la ea acasă. Că pe la noi… ca la noi. Oare ce gust o avea Kung-pao-shanghai (Puiul picant cu alune și legume) direct de la sursă?

sursa: commons.wikimedia.org

Excursia în Japonia

Ne întoarcem din China și după o scurtă pauză pentru a ne reîncărca bateriile (și ale noastre și ale camerei) am porni spre țara soarelui răsare, dar musai să prindem Festivalul Cireșilor înfloriți, cel mai frumos festival din această țară.

sursa: christiantour.ro

Joc de lumini la Osaka:

sursa: christiantour.ro

Podul sacru Shinkyo:

sursa: christiantour.ro

Călătoria finală: Excursia în Peru, Machu Pichu

Pentru ultima parte a călătoriei aș face un mic ocol. Nu aș vrea nici New York nici San Francisco precum eroul lui Jules Vernes ci ceva și mai exotic și interesant. Fascinat de istorie și de opera Caminante a lui Paler aș alege, nu Mexic, ci Peru, într-un circuit marca Christian Tour “Peru și misterele incașilor”.

Cine n-a auzit de satul incaș Machu Pichu, locul ceremonial secret al incașilor? Acest incredibil “oraș” din munți, un adevărat imperiu care a durat mai puțin de 100 de ani, fiind distrus de “cuceritorii” spanioli care și-au însușit toate comorile. Fascinantă istorie, tragic destin. Ultima călătorie din circuit ar fi și cea mai încărcată de semnificații… Imaginile vorbesc de la sine.

sursa: christiantour.ro
sursa: christiantour.ro
sursa: christiantour.ro
sursa: christiantour.ro
sursa: christiantour.ro

La grand finale

— Păcat că a fost doar un exercițiu de imaginație, îmi spuse soția la final, trezindu-mă din visare. L-am fi făcut knock-out pe Fogg. Călătoria în jurul pământului ar fi durat mai puțin de 30 de zile.
— Da, zic eu, visător, cu gândul rămânându-mi la Machu Pichiu și imperiul incașilor.

Dar cine știe? Uneori și visele devin realitate…

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.