Proiectul de casă. Etape și recomandări

Arta nu este, așa cum cred filosofii, o manifestare a ideii de frumusețe sau divinitate, nici expresia emoțiilor individuale sau producerea unor obiecte care să provoace plăcere, ci un mijloc de a-i uni pe oameni într-o comunitate a ideilor și a sentimentelor, spunea marele autor Lev Tolstoi.

Am început cu citatul de mai sus pentru că vreau să te conving că arhitectura este o artă, prin urmare arhitectul este un artist. Știu, e controversată discuția dar … Hai să facem un exercițiu de imaginație! Ești cu mine? Bine, fii atent: Vizualizează casa visurilor tale. Presupunem că este realizată după un proiect făcut de de https://www.aia-proiect.ro/ (vei vedea mai jos de ce m-am legat tocmai de ei). Indiferent că vorbim de proiecte casă cu etaj, fără, cu mansardă sau fără… Imaginează-ți că pășești pentru prima dată în ea, în casa casa visurilor.. singur sau cu soțul/soția/părinții/familia.. cum dorești. E casa ta! E imaginația ta! Privește holul… mobila, totul e așa cum ți-ai dorit. Parcă ți-e teamă să te miști, să nu sperii visul. Îți place? La ce te gândești? Ce frumoasă e! Ce bine arată! A meritat așteptarea! Arhitectul a fost un geniu! Sau mai știu eu ce întrebări îți mai trec prin minte…

…Hai, gândește-te, ce întrebări îți mai trec prin minte? Te-ai gândit vreo clipă la cât de mult a costat proiectul? Cât ai plătit arhitectul? Te-ai gândit vreodată că “vai, m-a costat o avere proiectul ăsta?” NU? Ei bine, dragă cititorule, asta este cel mai bun argument că o casă pe care ți-o dorești nu are preț. Pentru că, așa cum spuneam, atunci când arhitectul proiectează casa pe care o visezi, undeva el trebuie să empatizeze cu tine, trebuie să fie ochiul tău interior. El este artistul. Dar unde găsim noi asemenea arhitect? Citește în continuare…

Casa ta, de la vis la realitate. Etape:

Și pentru că este un articol prin care aducem visele la realitate, dragă cititorule, îți prezint în continuare etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a avea căsuța pe care o visezi de când te-ai apucat de… visare. De când erai mic și voiai să devii independent. Sau, dacă ai deja casa ta, cum să faci să transformi “casa ta” în “casa visurilor tale”.

Etapa 1: I have a dream.
Nu, nu ești Martin Luther King. Ești doar un om cu un vis. Visezi la căsuța ta. Că e simplă, că e cu etaj, că e cu mansardă, din lemn, din chirpici, beton, pământ cu paie… e visul tău. Deja ai în minte ce vrei dar ai dificultăți în a-ți exprima exact ce-și dorești, cu detalii și toate cele. Este etapa în care visul se cristalizează. Ai răbdare.

Etapa 2: Visul prinde contur…
… și deja ți-e mai clar ce-ți dorești. Acum e etapa când te uiți după teren. În funcție de casa din visele tale cauți un teren anume: mare, mic, la munte la mare, în oraș, le periferie, la marginea pădurii, în vârful munților, etc. Socoteala nu se potrivește de obicei cu cea din târg și o să vezi că visul tău nu se prea pliază pe teren. Adică, ai în minte casa dar nu poți să o așezi mintal pe terenul pe care îl vrei. ceva nu se leagă. Aici intervine arhitectul.

Etapa 3: Am nevoie de un plan.
După “I have a dream” urmează “I need a plan”, dacă aș putea spune așa. Am ajuns la etapa în care te gândești la planul casei. Aici depinde cât de mult dorești să ți se îndeplinească visele. Din experiență spun, persoanele care caută un arhitect pentru plan de case pot fi clasificate în următoarea ordine, în funcție de cât de mult își doresc casa visurilor (de la foarte puțin la foarte mult) :
– fie ce-o fi
– las-o că merge și-așa
– cam așa ceva
– visul meu! sau, cum îmi place mie să-l numesc… “Vis fără compromis”.
Dacă te identifici în ultima variantă citește în continuare. Dacă nu, recitește primul paragraf, poate-ți vei schimba părerea.

Etapa 4: Arhitectul, cuvântul magic.
Munca unui arhitect priceput nu este o muncă de rutină. Ceea ce face un arhitect care se respectă este un act de creație. AIA proiect pune mare accent pe creație din câte am văzut, pe arta de a clădi structuri personalizate care să se plieze pe dorințele și idealurile clienților. De asta i-am ales pe ei în exercițiul de imaginație de mai sus, să pară mai real. Este foarte frumos ce fac ei. Arhitectul nu mai este doar un arhitect, este și un artist. Ei pornesc din prima cu un avantaj: sunt artiști. Chiar dacă părerea majorității oamenilor este contrară, mie mi-au lăsat impresia că ei se consideră artiști. Iar tu nu ești clientul lor. Ești sursa lor de inspirație pentru o nouă creație. Ceea ce mi se pare un lucru ieșit din comun pentru că majoritatea merg pe proiecte gata făcute, sau proiecte de bază care pot fi ușor modificate.

Etapa 5: Cât costă un arhitect bun și ieftin?
Întrebarea este pusă greșit. Trebuie întrebat: unde găsim un arhitect bun; mai bine zis, nu unul bun ci unul care chiar pune suflet și pasiune în ceea ceea face. Să vedem: Revenim la primul paragraf. Recitește: Ce simți când intri prima dată n casa visurilor tale? Te-ai întrebat vreo secundă “ce mult m-a costat arhitectul”? Nu, pentru că e ceea ce ți-ai dorit. Și dorințele nu au preț. În momentul când faci compromisuri,nu mai este casa visurilor tale, este doar o casă în care vei locui, mai mult sau mai puțin timp. Dar să revenim la preț:

Ce preț au visurile tale?

Dacă au un preț atunci nu mai sunt visuri. Sunt doar niște negocieri în plan imaginativ. Visurile adevărate nu au preț. Plăcerea nu are preț. Iubirea nu are preț. Din pledoaria mea nu trebuie să-ți imaginezi că doar cei bogați sau cu o situație financiară soarte bună își permit să aibă casa pe care și-o doresc. Proiectele astea nu costă așa o avere. Vreau doar să spun că nu ar trebui să fie un criteriu în alegerea arhitectului.

Sunt prea sărac pentru a-mi cumpăra lucruri ieftine. Probabil ai mai auzit zicala asta. Știm cu toții că un lucru de calitate nu e chiar așa ieftin.. Știm cu toții asta dar ne place să ne riscăm când cumpărăm ce mai ieftin pe ideea că: “Doar nu s-o strica chiar la mine” sau “las’ ca nu e chiar o avere” Deși știm că greșim totuși ignorăm proverbul. Ce e 100, 200 de lei ici colo? Ce nu ne dam seama e că sutele alea se adună și dacă tragem linie vedem că zgârcenia costă mai mult. Dacă stai un pic și calculezi, proverbul de mai sus este chintesența noțiunii de cumpărare. Hai că la lucrurile uzuale mai merge: cumperi, se strică, se repară sau se înlocuiește, dar ce ne facem când avem nevoie de ceva mai scump? O mașină sau o casă. Aici parcă nu mai merge ideea de mai sus. Mașina este o investiție, casa la fel. Mai mult, casa o ai pentru toată viața, și chiar și după ce nu vei mai fi. Vrei să te simți confortabil și tu și urmașii tăi. Cred că am spus tot ce am avut de spus.

Dacă tot am stabilit că nu trebuie să luăm banul drept criteriu de alegere , după ce alte criterii alegem un arhitect care să ne transpună visele în realitate. Să vedem…

După ce criterii ne alegem arhitectul sau cum ar trebui să arate arhitectul ideal.
Nu este o sarcina simplă dar nici una extrem de dificilă. Vei descoperi relativ ușor arhitectul orientat spre client. Câteva chestii trebuie reținute. Arhitectul ideal nu se descurajează. Știe că uneori este greu să puneți în cuvinte ceea ce aveți reprezentat foarte clar la nivel imaginativ și încearcă să vă ajute, pe baza experienței personale, pe baza propriei personalități. Nu încearcă să vă influențeze. Orice schimbare pe care v-o sugerează trebuie explicată. Arhitectul ideal nu vă cere sume exorbitante dar nici nu lucrează gratis. Cum spuneam, nu ăsta este un criteriu. Dacă are recomandări, este mai simplu; dacă nu, niște exemple din portofoliul lui ar fi benefice. Dacă poți, stai de vorbă cu foști clienți. Întreabă-l dacă e dispus să urmărească execuția pe șantier. Un arhitect implicat ar putea face asta pentru a fi sigur că proiectul este respectat întocmai.,

Acestea fiind spuse… cred că deja te imaginezi negociind cu arhitectul. Urmează construcția (în imaginație sau în realitate, tu decizi!) Spor la treabă!

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 30 martie 2020 — 12:24 am

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.