Idei pentru construcția unei case

Urmează o poveste despre construcția reală și reconstrucția imaginară a unei case – a bunicilor mei.

La început a fost… bunicul.

Să începem povestea nostră cu un bunic. Al meu! Bunicul s-a chinuit la casa lui mai bine de un an. Singur. El și-a făcut materialele. El era constructorul satului acum mai bine de 50 de ani. Nici măcar lemnul nu-l prea cumpăra din câte mi-aduc aminte. Avea un gater și făcea singur scândura.Așa a fost demult…

Bunicul (al treilea de sus) la construcția Sfatului Popular din Valea Salciei, 1970

Pe urmele bunicului

De la bunicu mi se trage obsesia mea de a face totul de unul singur, cu cât mai puțin ajutor. Când am renovat apartamentul am fost singur și am cumpărat tot ce mi-a trebuit, am căutat, am cărat, am demolat… de unul singur. Mi-a luat vreo jumătate de an, că mai aveam și serviciu și alte treburi de rezolvat.
Cu ceva vreme în urmă m-am chinuit să construiesc o magazie mai mare cu materialele pe care le aveam deja la dispoziție din demolarea unor magazii mai vechi din chirpici, învelite cu PAL și carton bituminos. Mi-a luat aproape 2 luni. Dacă demolam, rădeam tot și o luam de la zero mi-ar fi luat 2 săptămâni. Dar eu… voiam să fiu ca bunicul. Îmi aduceam aminte de vremurile acelea; nu țineam neapărat să construiesc eu o magazie, dar voiam să văd dacă pot. O ambiție personală. Și am putut. Am ridicat-o de la zero, pe chirpici, îmbrăcată cu țiglă.

Cum să faci și să refaci o casă de la a la z

Am amintiri multe pe pe vremea când făcea bunicul case, mai ales că de obicei ma lua cu el și-mi făceam și eu de lucru pe acolo. Eram destul de mic, 4-6 ani, dar încă mai am fragmente de amintiri din perioada aceea.

Bunicul (al doilea din imagine) la construcția unei case

Cum spuneam, metoda bunicului a dat roade multă vreme. El a construit foarte multe case prin sat. Partea bună e că le făcea rezistente și durabile, cu costuri mici, dar cu efort mare și cu resurse de timp foarte mari. Partea mai puțin bună este că … mai toate casele erau la fel. Cărămidă cu tencuială, tablă zincată, geamuri de lemn și cam asta e. Cam așa se muncea înainte. Dar cum s-ar fi finalizat o casă pe vremea aceea dacă exista conceptul acesta pe care se bazează vindem-ieftin?

Cum ar fi arătat casele acelea aproape identice fără tabla de obicei ruginită de pe acoperiș, ci cu o țiglă metalică de calitate? Sau cu o tencuială decorativă Weber? S-ar fi schimbat fața satului. Din nefericire, satul a îmbătrânit. Din fericire, mai sunt oameni care s-au întors la sat și au decis să renoveze casele. Cunosc multe persoane care au apelat la casa de comenzi vindem ieftin.

Cred că neîncrederea cu care erau priviți pe la începuturile lor s-a estompat, mai ales de când cu recenziile video. Recunosc că și eu am privit un pic cu scepticism conceptul asta.. dar am auzit oameni care au apelat la ei și au fost foarte mulțumiți, mai ales de preț. Și oameni pretențioși, nu din ăia din categoria “lasă ba că merge și așa”.

Cred că și bunicul, tradiționalist convins în ceea ce privește construcția caselor ar fi acceptat o schimbare inovatoare. La el construcția unei case era cât se poate de simplă. Oamenii din sat nu erau așa pretențioși, voiau mai mult un acoperiș deasupra capului, nu ceva cu care să se laude pe la vecini. Casele lui arătau asa: cărămidă pe fundație de beton, tencuiala cu ceva model făcut cu mistria, vopsea, acoperiș de tablă și gata!

Viitorul începe… ieri.

Cum s-ar fi petrecut lucrurile cu tehnologia de azi? Hai să luăm mașina timpului și să-i trimitem pe ăștia de la Vindem Ieftin cu tot cu casa de comenzi și tot ce ține de ei înapoi în timp. Și să-i dăm un “smartfon” și bunicului. Cum s-ar fi petrecut lucrurile?
Oamenii s-ar fi agitat pe ici pe colo…
–Unde e căruța, unde sunt boii să aducem cărămida?
— Unde e nea Gheorghe să facă scândura?
Bunicul ar fi stat liniștit pe prispa căminului cultural uitându-se la ei. S-ar fi dus ei nervoși la el să-l certe că de ce stă când mai sunt atâtea de făcut. Bunicul ar sta liniștit și ar fuma din pipă. Dar cum deja știți, el nu fuma; doar ar sta liniștit.

Ar fi scos tacticos telefonul să sune și toți ceilalți și-ar fi făcut cruce:
— Ce e minunea aia nea Dumitre? Căci așa îi spunea lumea bunicului.
— Telefon.
— Păi și unde e firul?
— Prin aer, ar fi făcut bunicul semn cu degetul arătând spre cer.
— Alo, Vindem Ieftin?
— Uaa…. a înnebunit… vorbește singur….
— Aș avea și eu nevoie, ar fi continuat el, de plăci de cofraje pentru fundație, de profile metalice hală , tablă cutată, de…
Și în timp ce vorbea, lumea s-ar aduna ca la urs în jurul lui, șoptind unul altuia
– A înnebunit nea Dumitru.
Imaginați-vă ce față ar face oamenii ăia atunci când ar veni camionul cu produsele comandate online de nea Dumitru! L-ar crede magician! S-ar apropia cu teamă de el și telefonul lui, crezând a a făcut vreo magie. După ce ar termina casa oamenii nu s-ar mai duce la el să le construiască ceva, căci știm că oamenii se tem de nou. Și uite-asa ar rămâne bunicu fără clienți și fără bani.

De-aia e bine ca totul să se petreacă la timpul potrivit. Așa că, să nu vă prind pe careva că se pune să inventeze vreo mașinărie de călătorit în timp că mă supăr! În încheiere să răspund întrebării din titlu: cum construim casa? Dacă nu vrem să ne complicăm inutil, dacă vrem să terminăm mai repede și cu costuri mai puține, evident, vom construi cu cele mai moderne mijloace pe care le avem la dispoziție.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.