O scurtă istorie a mașinilor electrice.

Prin anii 1900 toamna se construia prima mașină electrică. Aceasta atingea fabuloasa viteză de 25 km pe oră și avea o autonomie de 100 de kilometri. Și când zic fabuloasă nu sunt deloc ironic, pentru vremea aceea era ceva. Între timp petrolul a primit coroniță și locul întâi iar dezvoltarea automobilelor electrice a intrat pe linie moartă. Au mai încercat unii să o resusciteze prin anii ’60 dar fără succes.

Încercam un exercițiu de imaginație zilele trecute: cum ar fi arătat societatea de azi dacă mașinilor electrice li s-ar fi acordat importanța cuvenită încă de la prima mașină, cum ar fi influențat asta piața de vânzări auto, care ar fi fost brandurile care ar fi supraviețuit, etc.

Dacă preocupările ar fi fost constante probabil că acestea s-ar fi intensificat în perioada celor două războaie mondiale. Cine nu și-ar fi dorit un tanc cu motor electric, care să vină pâș-pâș până în spatele inamicului și să-l bubuie să-i sară cascheta. După aceasta, noile tehnologii ar fi fost disponibile pentru publicul larg (cum s-a întâmplat și cu GPS-ul) și ar fi apărut primele mașini hibride, știți voi, struțocămilele auto, apoi cele 100% electrice.

Odată cu apariția automobilelor electrice s-ar fi schimbat și infrastructura. Am fi avut azi un București aerisit, fără zgomote, cu mașini moderne, silențioase. Ar fi dispărut prostul obicei de a tura motorul la maxim la semafor să-ți dai importanță, motocicliștii n-ar mai fi înjurați și blestemați și acuzați că fac prea multă gălăgie. Faceți un exercițiu de imaginație. Imaginați-vă București-ul la o oră de vârf… cu automobile bară la bară (că deh, blocajele nu vor dispărea niciodată). Toate modelele și toate culorile. Imaginați-vă cum se deplasează… fără zgomot, civilizat, fără claxoane și motoare turate. Și fără fum. Știu că e greu, dar hai, faceți un efort, imaginați-vă. Nu e așa că ar fi altceva? Ca în reclamele alea la cartierele rezidențiale… Verde, copaci, liniște, o bandă pentru automobile, bandă separată pentru scutere și biciclete, trafic civilizat.

Nemaiexistând concurența, prețul combustibililor fosili ar scădea deoarece nu ar mai fi principala sursa de energie…. S-ar fi dezvoltat industria energiilor alternative. Ca fapt divers, la noi în oraș au apărut, la poalele Subcarpaților de curbură un grup de eoliene. Apoi cineva a făcut un proiect pentru energie solară. Stă structura de metal acolo de mai bine de 5 ani și niciun panou, nimic. Dacă s-ar fi acordat o importanță mai mare acestor energii, asta nu s-ar fi întâmplat.

Don Corleone (nașul din filmul “Nașul”) n-ar mai fi condus un D240, s-ar fi mândrit cu un așa ceva:

Al Gore nu ar mai fi avut un așa succes cu filmul lui Un adevăr incomod căci încălzirea globală n-ar mai fi fost un factor așa de alarmant. Poate că Kennedy, dacă ar fi avut mașină electrică ar fi trăit și astăzi. Nu știu de ce, zic și eu. Poate că, cine știe, și James Dean ar fi încă în viață.

Nu știu alții ce cred dar o lume bazată în mare parte pe automobile electrice ar arăta cu totul diferit de ce este astăzi. Ne-am fi uitat acum la câte-un rătăcit cu Diesel ca la urs…

În ultima perioadă autovehiculele electrice 100 % au luat parcă avânt, ajutate și de revoluția tehnologică. Sunt vehicule care au autonomie de 500 km… asta e ceva. Prizele au început să răsară ca ciupercile după ploaie. Puține, ce-i drept, dar e totuși un început.

Am fi putut avea toate astea chiar acum. Pe de altă parte…

Revenind la zilele noastre, în realitatea noastră… societatea nu este încă pregătită pentru o asemenea schimbare bruscă. De aceea este mai bine să o luăm treptat. Întâi au avut succes cele hibride, apoi, încet încet marile branduri s-au apucat serios de producția de automobile 100% electrice.

Mercedes-Benz EQC pe care i l-am dat lui Don Corleone mai sus va fi lansat și la noi în vara aceasta. Este primul membru din familia Mercedes EQ de automobile în totalitate electrice, cu o putere de 300 kw și o autonomie de 450 km.

Dar până atunci mă urc în “căruța” mea hibridă (benzină și GPL 🙂 ) și plec la muncă.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 31 martie 2020 — 8:13 am

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.