Cei trei purceluși – varianta modernă

A fost odată ca niciodată trei purceluși. Pe cel mai mic îl chema Pif-Pif și voia să devină scriitor. Pe cel mijlociu îl chema Puf-Puf și dorea să devină economist. Pe cel mare îl chema Paf-Paf și era un prosper om de afaceri.

După multă muncă Pif-Pif și-a publicat prima carte, iar Puf-Puf a reușit în sfârșit să se angajeze ca economist într-o multinațională. Și cum în povești veștile bune nu vin niciodată singure, ei tocmai aflaseră că au primit moștenire un teren intravilan la marginea Brașovului. Locul ideal pentru o casă. Zonă de munte, aproape de oraș dar totuși departe de forfota și gălăgia din zonele urbane. Ce mai, locul unde orice om (sau porcușor) visează să-și petreacă restul zilelor. Pe loc au decis să-l împartă frățește ( mă rog, porcește) în trei și să facă fiecare câte o casă.

Purcelușul cel mare, fiind ocupat cu afacerile lui din care dorea să câștige cât mai mulți bani, a zis că poate face economii lăsând meșterii pe care-i angajase să aleagă cele mai “ieftine și bune” materiale. Mezinul, auzind asta, i-a atras atenția:

— Paf-Paf, nu faci bine, trebuie să cumperi tu materialele, meșterii le iau pe cele mai ieftine să le rămână lor mai mulți bani…
— Ce știi tu, mititelule… eu sunt mai mare, știu ce fac. De ce să plătesc mai mult pe materiale scumpe… o casă e o casă, nu? Doar nu s-o dărâma pe mine! Îmi mai rămân bani să mă plimb pe plajele din Mallorca la vară… Cine e în avantaj, ia zi? Eu sau tu?
— Paf-Paf, ar fi bine să verifici și tu măcar materialele; sunt și materiale premium care sunt acceptabile ca preț. Ai bani, nu te zgârci!
— Cum adică premium?
— Mă bucur că m-ai întrebat, răspunse mezinul cu ochii lucind de speranță. Premium înseamnă calitate!
— Și de ce să aleg premium? Să dau mai mult? Vrei să sărăcesc? Ce, celelalte nu-s la fel de bune? Vrei să dau faliment?
— Guiiiițțțț, se enervă mezinul, nu pricepi! Premium este produsul care respectă anumite standarde de calitate. Nu zic că celelalte nu sunt de calitate, dar acestea îți oferă garanția calității, înțelegi? GARANȚIA CALITĂȚII, guița el întruna.
— Guiiiițțțț!!!
— Tre’ să plec. Las’ că am încredere în oamenii mei… Sau ești gelos pe casa mea? A? Asta era? Hai lasă-mă că trebuie să fac rezervare la Plaja Mallorca.

Văzând că nu are nicio șansă, se întoarse la casa lui. Calculat, porcușorul cel mic își angajă propria lui echipă de muncitori, dar nu i-a lăsat să cumpere ei materialele pentru el. Nici măcar nu i-a lăsat să spună ce firme cred ei că sunt mai bune. Avea cel mai bun exemplu: bunicul lui, fiind constructor de meserie, și-a construit singur casa în care a locuit până a murit.

Calitatea e, dragă grohi, cel mai important lucru când vrei să faci ceva să dureze. Pricepi? Așa îi spunea bunicul lui… Ține mine vorba mea, când te vei face mare vei înțelege: “Sunt prea sărac să-mi permit lucruri ieftine”.

“Sunt prea sărac să-mi permit lucruri ieftine” guița el în sinea lui… Fratele meu mai mare nu înțelege… are numai bani și economii în capul ăla de porc.”

Purcelușul cel mijlociu în schimb se implică activ în construirea casei, nu ca fratele lui mai mare. Dar cum nu avea situația financiară a lui Paf-Paf a fost nevoit să facă compromisuri.

— Guiiiiț, guiiiiț, se văicărea el… nu mai am bani să termin casa…

Porc-phone-ul mezinului suna în disperare. Acesta opri porc-mașina pentru a răspunde, să nu cumva să ia o amendă, că ar fi fost … de porc. . Luă telefonul cu copita și primi vestea:

— Bună Pif-Pif, sunt Puf-Puf, am și eu nevoie de ajutorul tău….
— Spune dragă frățiorule.
Uite, am făcut un calcul și nu pot termina casa. Știi cum bunicul ne spunea să folosim materiale de calitate că, groh groch, grrr…
— Calmează-te, respiră, suflă-ți râtul și zi-mi care e problema.
— Calitate înainte de toate spunea regretatul, dar eu nu pot să fac casa visurilor mele cu materiale de calitate și cu banii pe care-i am. Și Paf Paf nici nu vrea să audă să mă împrumute…
— Cred că te pot ajuta, vin la tine!!!

Cel mic l-a sfătuit să nu mai apeleze la depozite unde adaosul comercial era mare și să apeleze direct la furnizori. Sau, ca el, la o casa de comenzi care se ocupă de totul și caută materiale premium cu cel mai mic adaos. “Și în plus, la cantități mai mari poți beneficia de prețuri și mai mici, îi explica el. Și continuă:
— Sunt prea sărac pentru a-mi cumpăra lucruri ieftine. Am auzit asta de nenumărate ori și cred că ar trebui să ne intre în cap odată pentru totdeauna. Nu există bun și ieftin, decât în visele noastre cele mai frumoase. Nu există cea mai bună calitate la cele mai mici prețuri. Pentru că interesul fabricanților și furnizorilor este să obțină ei profit! Nu tu. Cu ești cel care le aduce profitul.

Degeaba îi tot explica purcelușul cel mic, că nu avea cu cine se înțelege.
— De ce unii vând același produs mai ieftin și alții mai scump? Se miră cel mijlociu.
— Și mai zici că ești economist… Aici e o întreagă strategie de marketing dragă frățioare, dar te asigur că ei au doar de câștigat din asta. Ai fost în supermarket, nu? Ai un produs pe care-l cumperi regulat de acolo, nu? Să zicem, cafea. Ai observat că la câteva luni în locul cafelei a apăru produse electrocasnice? Fix filtre de cafea și cafetiere. Nu ți-a trecut prin cap că ar fi utilă? Cam asta e strategia de marketing.
— Hai să-ți mai dau un exemplu. Cu ce te-ai gândit să acoperi casa?
— Cu țiglă metalica Imperium 40 Wetterbest.
— Într-adevăr, un produs de calitate. Este din categoria produselor premium despre care-i ziceam și fratelui nostru mai mare. Cum știi că plătești prețul corect?
— Păi asta e, că nu știu..
— Fii atent! Producătorii nu măresc și micșorează prețurile la întâmplare. Diferențele sunt date de adaosurile comerciale. Unii au 30 %, alții ajung până la 50% sau chiar mai mult. Dar poți avea un adaos mai mic dacă iei direct de la producător, prin intermediul caselor de comenzi.
— Ce e alea?
— Ce SUNT alea!
— Ce sunt alea?
— Companii care cumpără pentru tine direct de la producători. Ei nu au depozite, nu au adaosuri mari… ți le aduc direct acasă. Uite, Casa de Comenzi Vindem-Ieftin.ro! Și Pif-Pif îi arătă pe telefon un astfel de site:

— Nu văd!
— Uită-te mai de aproape:

— Mulțumesc dragă frățioare, am să țin cont.

Din păcate, porcușorul mijlociu s-a lăsat cuprins de mirajul lucrului repede făcut și a făcut alte compromisuri pentru a termina mai repede lucrarea. Nu a mai avut răbdare să contacteze casa de comenzi, să caute cea mai bună ofertă; a preferat să termine mai repede să-și ia și el o binemeritată vacanță.

Numai mezinul lucra de dimineață până seara. Când ceilalți frați băteau palma el aștepta camionul cu pavaj Traverstone Star Stone pentru casa lui… când ceilalți doi porcușori se lăfăiau pe plajele din Mallorca mezinul descărca noul sistem pluvial Inguri Impro pentru casa lui care era aproape gata.

La întoarcere, ceilalți au fost surprinși să afle cât de mult a economisit mezinul prin casa de comenzi; mai că-și rodeau copitele de invidie, dar nu voiau să spună.

Și ar fi trăit fericiți până la adânci bătrâneți dacă Lupul cel mare, constructor de autostrăzi, n-ar fi cumpărat terenurile din zonă pentru a construi o autostradă. Și a construit lupul nostru așa de repede, de parcă era Făt Frumos: construia într-o zi cât alții în 10 ani…

Bucuria purcelușilor că aveau ieșire la autostradă a ținut 3 anișori…

După un timp cel mijlociu și cel mare au fost nevoiți să locuiască în chirie la porcușorul cel mic. Casele lor s-au fisurat și au crăpat din cauza vibrațiilor cauzate de apropierea de autostradă și le-a fost frică să mai locuiască acolo.

— O casă e doar o casă, nu-i așa? Doar nu s-o dărâma pe tine… Groh Groh Groh… îi plăcea mezinului să-i necăjească… Vedeți ce-ați pățit dragii mei frățiori dacă nu m-ați ascultat?


Am scris această poveste mai amuzantă să pot să-ți spun acum, în final, fără să te superi pe mine, că unul dintre porcușori ești tu! Da, Tu! Povestea porcușorilor e și povestea ta! Depinde doar de tine ce porcușor alegi să fii.

Articol scris pentru Spring Super Blog 2019

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 31 martie 2020 — 9:06 am

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.