Poveste SF despre casele viitorului

-Iubito, am ajuns! Ușa se deschise silențios înaintea lui și se închide cu un click discret. Privind în gol, visător, pe holul lung, eroul nostru aude vocea unui copil, ca un clinchet vesel de zurgălăi. Se descalță și pornește agale spre ușa de unde se aude clinchetul. Tavanul inteligent, cu leduri încorporate și alimentate cu energie solară se aprinde în dreptul lui, lumina părând a-l urmări la fiecare pas. Este un concept nou, revoluționar, care promite să salveze 25 la sută din energia folosită în camerele de tranzit, antreuri, anticamere, holuri, etc. Este ca un fel de lampă de veche care te urmează la orice pas. Foarte utilă, nemaifiind nevoie să aprinzi lumina principală de fiecare dată.

Ajunge în dreptul ușii. Aceasta se deschide.
– Seara bună dragele mele!
– Bună iubitule!
– Bună tatiiii!!!
– Of, în sfârșit acasă!
Lumina străbătea discret prin geamurile fumurii. Erau acoperite cu o folie de protecție, la fel invenție proprie ce transforma lumina soarelui în căldură pe timp de iarnă, contribuind la încălzirea camerei.

– Așa fac inginerii ăștia… când le intră o idee în cap, își prăjesc creierii până iese fum și n-au liniște până nu o pun în practică, îi plăcea lui să glumească.

...reinventăm trecutul și scriem viitorul. Vorbesc de case. de proiecte de case . de viziuni, de modernism de postmodernism. Casa nu mai este văzută ca o casă și atât, ca un adăpost și atât. Ca și în era telefoanelor, am trecut de la phone la smart phone. De la telefon la telefon inteligent. De la erou la super erou. E timpul să trecem de la casa convențională la casa activă.

Își aducea aminte prima lui conferință despre casele active, prin anii 2020. De atunci au trecut anii, brevetele de inventator stau grămadă pe biroul lui, dar și sacrificiile au fost pe măsură… Unele au fost puse în practică, altele își așteaptă rândul. De exemplu, ultima lui invenție era casa cameleon. O care își schimba culoarea în funcție de temperatura de afară. Pentru că se știe că culorile deschise resping razele ultraviolete pe când cele închise le atrag.

Frumoasă povestea de mai sus, nu? Ar putea fi realitate totuși.

Eu, când am auzit prima dată de acest concept de casă activă, m-am dus cu gândul la viitorul îndepărtat… tocmai la un fel de navă Enterprise pe pământ (pentru cine nu a urmărit Star Trek, Enterprise era nava-oraș cu care călătoreau eroii prin spațiu și timp. Prin urmare ce-mi imaginam eu era oarecum rupt de realitate ținând mai mult de filmele SF… casele inteligente care vorbesc cu tine, sting lumina automat când nu e nimeni în cameră, reglează automat temperatura în funcție de numărul de persoane, de activitatea din cameră, au geamuri termoizolante care permit căldura solară numai atât cât trebuie, reglează temperatura din camere în funcție de comportamentul locuitorilor, răspunde la comenzi vocale, și lista ar putea continua…

Fiindcă ce-mi imaginam eu mi se părea de domeniul fantasticului dar tot auzeam de conceptul de casă activă care prinde din ce în ce mai mult teren, am făcut un mic research – curiozitate personală, mai ales că, fiind proaspăt posesor de casă, mă interesează cum pot să fac economii… Din nefericire există o confuzie de termeni, chiar și printre specialiști.

Haideți să le așezăm într-o piramidă, pe înțelesul tuturor, cum este piramida alimentelor. Să o numim piramida eficienței energetice.

La baza piramidei se află casa tradițională, sau mai bine zis, casa convențională. Care este casa convențională? Cea în care locuim cea mai mare parte dintre noi. Fie că e casă, fie că este apartament, mai mult sau mai puțin eficientă, mai bine sau mai prost izolată, etc. Casa convențională nu punea mare preț pe eficiența energetică. Dar evoluția, schimbările climatice, preocuparea pentru planetă, pentru salvarea ei, pentru alternative energetice ecologie ne îndeamnă să evoluăm. Așa au apărut următoarele categorii.

Casele eficiente energetic – sunt casele care consumă mai puțină energie decât media, decât o casă convențională. Sunt casele făcut din materiale de calitate, eficiente din punt de vedere energetic, cu izolație foarte bună pentru o pierdere cât mai mică de căldură. Acesta a fost începutul…

Urmează, pe următoarea treaptă a piramidei, casa nZEB sau NZEB sau NZB din englezescul “Near zero energy building”, ceea ce s-ar traduce prin casa cu un consum energetic aproape de zero. După cm probabil știți, consumul energetic al unui imobil este împărțit în 5 categorii: Încălzire, Apa caldă de consum, Climatizare, Ventilare Mecanica, Iluminat Artificial, fiecare cu diferite clase de eficiență. În funcție de acestea se calculează eficiența energetică a imobilului. Când toate acestea din către clasa A (nu știu detalii tehnice aici) vorbim de casele cu consum aproape de zero.

Teoretic, deasupra acestora s-ar afla casele pasive. Deși termenii de casă activă sau casă pasivă sunt adesea confundați, între ele există diferențe substanțiale; sunt două standarde recunoscute internațional, dar diferite. Casa pasivă utilizează elemente pasive în creșterea eficienței. Elemente care nu produc energie. Un prim element important aici este poziția casei și orientarea acesteia în funcție de soare. Urmează așezarea ferestrelor. În cadrul caselor pasive un rol important îl joacă modul cum se face ventilația și etanșeitatea aerului. Un rol important în joacă acoperișul și pereții. De regulă astfel de case au ferestre cu geam triplu, nu dublu, ca de obicei. O casă pasivă poate reduce consumul de energie de până la 90 la sută dacă este proiectată corect.

Sursa foto: insidethehousingevolution.com

În vârful piramidei avem casă activă. Conceptul de casa activa pleacă de la casa pasivă pentru a duce această idee a eficienței energetice la un nou nivel. Deși nu se exclud, casa activă utilizează alte metode pentru eficiență. Chiar dacă pare opusul casei pasive, ele sunt complementare într-o oarecare măsură. Designul are în vedere un consum cât mai mic de energie, în schimb, proiectul merge la un alt nivel. Ea este casa care produce energie pentru confortul celor care o locuiesc. De exemplu, folosește panouri solare, celule solare, sistem de încălzire a apei folosind căldura solară, sunt controlate de un computer pentru maxim de eficiență. Cam ca în povestea noastră de mai sus.

Concept casă activă. Sursă foto: architectureau.com

De ce sunt casele active asa de scumpe? Închei cu accesată întrebare la care și eu am căutat răspuns la început, deși era foarte simplu. Sunt scumpe dacă le privești prim prisma lui “aici și acum”. Dacă te gândești la viitor o casă activă nu este aproape deloc influențată de creșterea prețurilor la energie electrică, încălzire, apă… prim urmare investiția se amortizează garantat în câțiva ani, având în vedere că o casă nu o faci pentru un an doi, ci, cel mai probabil, pentru toată viața. Cu alte cuvinte, este o investiție sigură.

Casa activă este la început de drum. Ne va trebui o vreme să trecem de la abordarea tradițională la … altceva, să acceptăm noul ca un mod normal de viață. Rezistența la schimbare e evidentă în toate domeniile, chiar și în ce privește proiectarea caselor. Cu toate acestea, viitorul a început deja! Deși poate părea greu de crezut, sceneta din începutul articolașului poate fi cât se poate de reală.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 31 martie 2020 — 8:37 am

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.