Legenda lui Dragobete. Cine e domnu’ Dragobete?

Etimologic vorbind, etimologii se tot ceartă între ei pe acest Dragobete. Asta pentru că Dragobete este un individ foarte controversat. Și pe bună dreptate. Nici eu nu pricepeam cine este acest Dragobete și ce are el cu fetele de le tot sărută și le aleargă prin pădure.

 • Unii zic că Dragobete este un nume slav (nu sclav și nici Victor) care ar veni de la dragu și biți care înseamnă a fi drag, a-i fi drag cuiva.
 • Alții zic că este un urmaș al lui Traian, pui de roman, numele lui venind de la trago (țap) și bete (picioare). Ceea ce în traducere liberă s-ar numi țap cu picioare.
 • Alții cred că Dragobetele este un pui de dac de la cuvintele dacice drag (chip frumos) și betel (casa lui Dumnezeu). Adică un Chip plăcut lui Dumnezeu.
 • Alții cred că a fi fiul babei Dochia.

Eu cred că Dragobetele este un monstru sub acoperire. Drago vine de la dracu, care este tot un fel de drac, dar cu articol nehotărât și bete vine de la bețe, care amintesc de săgețile lui Cubidon (un fel de Cupidon dar mai gras, ca un bidon). Deci un fel de cupidon-drăcușor.

Oricum ar fi, eu vă urez să fiți fericiți și să vă iubiți mult, oricine-ați fi și oriunde v-ați afla.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 22 februarie 2019 — 10:51 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.