Cum să faci chestii în WordPress 5.0

Dragă cetitorule. Indiferent de pe ce planetă ai aterizat este imposibil să nu fi auzit de WordPress. Este platforma aia pe care scriu majoritatea bloggerilor, implicit subsemnatul. Ei bine, Worpress-ache ăsta a ajuns la frumoasa versiune 5. Eu îl știu de când era copil mic, adică de pe la versiunea 2. Acum a ajuns la versiunea 5 și la 15 ani și jumătate. Mai avem puțin și sărbătorim majoratul… 🙂 

Istoria WordPress 

 Wordpress a văzut lumina zilei pe data de 7 mai 2003. Părinții, Matt Mullenweg and Mike Little, au auzit primele cuvinte ale micuțului WordPress:
– http, http, www,www, “I found a bug”

Între timp WordPress a crescut mare; creștea într-un an cât alte platforme în 7, de parcă era blogul lui Făt Frumos. I s-a adăugat o nouă interfață de administrare, s-a adăugat opțiunea de a adăuga pluginuri, ceea ce a dus la o producție record de pluginuri pe metru pătrat virtual. 
În sfărșit, s-au întîmplat multe. În 2008 Happy Cog, o companie de web design s-a alăturat echipei. Tot pe vremea aceea s-a înființat WordPress Foundation, s-au înregistrat numele și logo-ul, iar dezvoltarea a continuat, bugurile.. nu-mi aduc aminte să fi existat prea multe iar utilizarea WordPress ca platformă de blogging sau chiar ca CMS a crescut exponențial. 

Ce este nou în WordPress 5.0

WordPress 5.0 e o chestie nouă, bazată blocuri, cum zicea Francisc; și mie, deși nu-mi plac blocurile că doar am stat la bloc toată viața… astea din wordpress îmi plac că mi se pare că îmi simplifică mult mai mult munca.  Și utilizarea editorului este destul de simplă odată ce te-ai familiarizat cu el. 
Adicătelea, are ‘mnealui un “+” în stânga sus și acolo s-au ascuns toate cele… 

În  partea dreaptă ai de data asta două opțiuni: una să-ți bați capul cu blocurile și alta cu detaliile despre capodopera pe care vrei să o scrii.

Ai și o grămadă de opțiuni acolo: culoarea fundalului, culoarea textului, etc. Și ce-mi place  acolo e opțiunea “Letrină” pe care eu o citisem latrină și nu pricepeam ce e. Dacă activezi opțiunea “Letrină” prima literă a paragrafului se face mare… cât o poză.

Ce-mi mai place aici e clasa CSS suplimentară care adaugă la paragrafele scrise css personalizat. Eu am pus pentru început o clasă care să alinieze textul stânga-dreapta:  “.justify {text-align:justify;} Asta-mi aduce aminte de vremurile când CSS-ul n-avea niciun secret pentru mine. Între timp a devenit limbă străină. 

Oricum, textul ăsta n-are niciun sens, eu l-am scris că-s încântat de noul editor! 
Să ne citim cu bine! 

Distribuie cu încredere și celorlalți:

2 Comments

Add a Comment
 1. Unde e bara aia de sus cu toate toolurile? Am apasat peste tot si n-am dat de ea. am dat de ea insa cand am dat un edit la un articol deja scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.