Tu unde-ți petreci sfârșitul anului?

M-aș duce de revelion în India. Nu acolo unde umblă vacile moarte pe stradă, ci în Capitală. La New Delhi.  De ce India și de ce așa dintr-odată? Nu știu, mi-a venit așa, când căutam niște oferte speciale Revelion, pentru că “the revelion is coming”.  Și pentru că acolo nu prea am auzit oameni să se ducă. Ceea ce mi se pare un pic nedrept, pentru că India are foarte multe de oferit. Pe mine m-a fascinat cultura indiană de pe vremea când erau la modă filmele lui Raj Kapoor. Din păcate, o parte a presei de scandal a scos la iveală mai mult aspectele negative.

Și în plus, mi-ar place ca, după revelion să mă întrebe lumea:

– Băi… Marius blog, tu unde ți-ai petrecut revelionul? În dormitor? în sufragerie? Acasă, cu cățel, cu purcel? La Poiana, ca de obicei?

Și eu să le zic așa:

– Nea… pe-aci pe aproape… fusei până în India.

Și atunci vine întrebarea aia… care are ceva invidie, curiozitate și nedumerire amestecată :

– Ce sa cauți mă tocmai în India?

Și eu scot telefonul și le arăt asta:

Lăsând lauda la o parte, un revelion în India este.. o aventură. Altceva. O provocare. La naiba, e India. Și e la distanță de câteva ore cu avionul pe ruta București – New Delhi. Hai să ne imaginăm cum ar arăta un  Revelion Cristian Tour în India:

Ai avea 6 zile la dispoziție pentru a descoperi minunile din New Delhi și din orașele din apropiere. Primul gând a fost să-mi iau camera, să instalez o hartă și să plec la pas prin New Delhi. Apoi mi-am adus aminte că diferențele culturale (că New Delhi nu e nici București nici Satu mare ) sunt imense și nu degeaba există un conducător de grup la care ar trebui să apelezi. În plus, fotografiile ies mult mai bine când nu te mai stresezi gândindu-te unde ești, dacă te rătăcești, etc.

Dacă stau bine și mă gândesc, singurele lucruri constante în călătoriile mele sunt: telefonul, camera și obiectivele. Căci nu poți să pleci la drum cu un singur obiectiv și pe celelalte să le lași acasă. Cine știe când ai nevoie de ele? Așadar, India în general și New Delhi în special așteaptă să fie fotografiate. Și ai ce fotografia acolo, după ce treci peste mirarea inițială. New Delhi este un oraș al contrastelor. Nimic de acolo nu seamănă cu cultura europeană. O lume aparte, cu farmecul ei, cu obiceiurile și tradițiile ei, la care ei țin cu tărie. Zidurile fortificate, poarta Indiei, zidul roșu, apoi cea mai mare moschee din India sunt doar câteva din obiectivele ce pot fi vizitate la un tur al orașului. Și beneficiind de ghizi locali – cărora apropo, tre’ să le dai ceva bacșiș, că așa se face – sigur nu vei rata nimic important.

Apoi ar urma o zi doar pentru monumentul dragostei, Taj Mahal, cel mai faimos monument din India. Dacă prinzi apusul la Taj Mahal, ai niște fotografii să le poți arăta și strănepoților. 

Sigur ajunș acolo vei avea putea pe viu dansurile populare indiene, care nu prea seamănă cu alea pe care le vedem în filme. Giddha, dansul femeilor din Punjab, Chhau, dansul tribal indian, Chholiya dans popular de nuntă, sunt doar câteva din surprizele acestei țări.  Și să nu uităm masa festivă de revelion și de mâncarea tradițională indiană care este fix pe gustul meu. Se spune că ar fi cea mai condimentată mâncare din lume. Nu știu ce să zic de asta. Cumpărasem mai demult o carte “din secretele bucătăriei indiene”, era acolo o rețetă de pâine: chiar și în pâine puneau condimente. Și, cum am putea petrece mai bine prim zi din noul an dacă nu printr-o excursie la Amer pentru o călătorie cu elefantul. Ar fi o experiență inedită.

Apoi ar fi cea mai deprimantă călătorie din toată escapada asta. Aceea de la New Delhi către București. Dar de.. nu putem rămâne acolo o veșnicie.

Articol scris pentru Super Blog 2018

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.