Alimentația sănătoasă este un subiect destul de controversat în zilele noastre. Avem vegani, raw vegani, vegetarieni, ketogenieni, ca să fac o glumă (cei care fac din dieta keto un mod de viață) și o categorie aparte, ignoranții. Cei care merg pe ideea că “înainte era mai bine” sau „bunicul a mâncat doar parizer cu margarină pana la 90 de ani și nu a avut nimic”. Importanța unei alimentații sănătoase este conștientizată de obicei doar atunci când e prea târziu. Dacă ar fi să fac o comparație as face-o cu consumul de țigări:
Nu mi se poate întâmpla mie, zice fumătorul. Doar una pe zi. Unchiul a fumat pana la 90 de ani și n-a avut nimic. Când apare un cancer sau o afecțiune ireversibilă deja era prea târziu.
Un impact mai mare privind preocuparea pentru o alimentație sănătoasă o constituie apariția copiilor. Eu cel puțin, înainte să am un copil puțin mă interesa că e parizer sau crenvurst sau care sunt E-urile sănătoase și care periculoase. Dar după apariția unui copil, parcă nu prea-ți mai vine să riști. Când e viața ta, e viața ta, dar când de tine depinde și sănătatea copiilor tăi deja se schimbă datele problemei. Chiar dacă ești încă Toma necredinciosul, îți dai seama că nu iese fum fără foc și nu ai vrea să te arzi.
Cu alte cuvinte, suntem atât de condiționați de vechile cutume încât acceptăm cu greu schimbarea, pe care o negăm vehement. Cu toate astea, încet încet încet se întipărește în minte ideea că produsele naturale sunt o sursă de sănătate iar celelalte ar trebui, dacă nu eliminate, cât de cât reduse.
Cu copiii este mai dificil, o spun din proprie experiență. Mai ales că tentațiile sunt mari. Produsele nesănătoase dar atrăgătoare, în ambalaje strălucitoare fac cu ochiul la fiecare pas iar un copil trebuie educat de mic în spiritul unei alimentații sănătoase.
Marea greșeală a părinților e că folosesc produsele acestea periculoase pentru copii pe post de recompensă. Chiar dacă e unul la o lună, când îi spui copilului “Hai că ai fost cuminte, îți iau un hamburger” copilul întărește exact acele comportamente pe care vrem să le reducem. El ce înțelege? Că hamburgerul este recompensa.
Vrea copilul tău ceva dulce? Investește într-un borcănel de miere de manuka, de exemplu, știu că este mai scumpă, dar este un antibiotic natural și are multe proprietăți benefice pentru copii si nu numai.
A doua mare greșeală a părinților este că, deși copiii primesc alimente sănătoase , părinții continuă să aibă același comportamente dăunătoare. Și acest lucru este foarte tentant pentru copii. Cum va deschide frigiderul se vor repezi la cutia cu „ciocolată” din care ei nu au voie. Numai ciocolată nu e aia…
O altă greșeală este trecerea bruscă de la un tip de alimentație la altul. Alimentele acestea naturale, eco, ar trebui introduse treptat în alimentația zilnică pentru a nu avea un impact negativ asupra copilului. Și, chiar dacă la prima vedere nu sunt atrăgătoare, ar fi bine să le încercăm totuși.,
Eu am aflat de semințele de caju acum câțiva ani și-mi are rău ca nu am aflat mai devreme. Sunt excelente. Nu știu la ce folosesc și ce avantaje au, dar sunt așa de bune la gust ca le mănânc crude.
Produsele acestea naturale nu sunt așa scumpe cum par la prima vedere. Eu folosesc ulei de cocos de ani buni și, chiar dacă e mult mai scump, nu se simte diferența de bani. Un borcănel de ulei de cocos face cât vreo trei sticle de ulei de floarea soarelui, pe care l-am scos din alimentație.
În concluzie, trăim într-o epocă a vitezei, a tehnologiei, poluarea este în toi, organismul este și așa suprasolicitat, slăbit, stresat. De ce să-l mai spunem la un stres in plus? Dacă la noi, adulții, se resimte, gândiți-vă cât de sensibili sunt copii, care sunt în creștere. De ce să nu fim liniștiți măcar din acest punct de vedere?
Articol scris pentru Super Blog 2018