Etapele dezvoltării de la copil la adult de succes

Vă prezentăm în continuare un tratat pseudo științific despre etapele pe care trebuie să le parcurgă un copil în drumul lui către vârsta adultă pentru a deveni un om de succes. Pentru că eu cred cu tărie că orice copil vrea să aibă succes în viață și orice părinte vrea ce este mai bine pentru copilul lui.

Așadar, să descriem etapele:

Etapa hop și eu pe lumea asta (1-12 luni):

Copiii se nasc dornici de viață. Se observă asta din primele minute de la naștere. Atunci copilul plânge, nu din instinct sau pentru că l-ar durea ceva; aceasta este modalitatea lui – rudimentară, ce-i drept – de a-și face simțită prezența.

Etapa hai că pot (1-3 ani):

Bebelușul de ieri începe să se dezvolte rapid. Apare gânguritul, mersul de-a bușilea, primii pași, prima cățărare pe legănuț, prima cădere jos din pat, primul cucui, etc.

Etapa hai să ne jucăm (3-5 ani):

Este perioada ideală pentru copii. Au scăpat de eticheta de “bebeluș” supra-protejat, au intrat în colectivitate, totul se anunță roz pentru puiul de om. Lumea este terenul lui de joacă. Totul este joacă și cunoaștere. Arma lui de apărare este de ce-ul pe care-l folosește cu orice ocazie.

Etapa vreau să știu (6-12 ani):

Este etapa când puiul de om, viitorul om de succes, face cunoștință pentru prima dată cu cea care-i va călăuzi pașii către succes: școala. Etapa este urmată de o sub-etapă care apare aleatoriu “Vreau să știu, dar nu prea multe.”

Etapa “vreau să fac cum îmi place/vreau să fiu ce vreau eu/vreau s-aleg singur drumul/de-o fi rău, e al meu” (12-18 ani). Am ales niște versuri din Cargo pentru etapa aceasta, etapa transformărilor. Acum este perioada lui “când voi fi mare vreau să mă fac…” Puiul de om pierde teren în favoarea omului cu toată personalitatea sa. Acum se definesc trăsăturile de personalitate, au loc adevărate “furtuni interioare” cum îmi place mie (și cred că doar mie) să le zic; puiul de om, devenit adolescent, se luptă pentru definirea identității de sine.

Etapa următoare am numit-o acum e acum (18-25/30 ani)! Este etapa decisivă. În funcție de deciziile luate de proaspătul adult în această perioadă depinde viitorul lui. Tânărul ajunge la facultate, va avea mici sau mari probleme de adaptare, va trăi mai mult sau mai puțin șocul cultural care – fie că recunoaștem fie că nu – are o influență apăsătoare asupra evoluției noastre ulterioare.

În  cadrul acestei etape, numită popular și “anii studenției” am putea vorbi de o etapă intermediară cu un impact puternic asupra succesului viitorului adult, acum student.

Am numit-o etapa Work and Travel, din două motive:

Este etapa, sau mai bine zis sub-etapa  în care studentul face tranziția între libertatea vieții de student și grijile și responsabilitățile vieții de adult. Este, dacă putem s-o numim așa (și uite că putem), un fel de stagiu de practică cu viața, pentru că studenții aleg să muncească în diverse locuri pe timpul verii pentru un ban în plus, pentru a avea activitate, pentru a cunoaște oameni noi sau a dobândi experiență. Etapa aceasta am mai putea numi-o “veriga lipsă” pentru că dacă nu este, nu-i duci lipsa; dar dacă este, reprezintă o oportunitate pentru tinerii de zi, viitorii oameni de succes de maine.

Al doilea motiv este acela că chiar există  în cadrul departamentului de stat al SUA un astfel de program prin care poți pleca în america în vacanță cu Work and Travel. Nu trebuie decât să cauți oferte vacanțe și vei găsi oferte turistice care mai de care mai variate.

Dar pentru că “vorba lungă sărăcia omului ” (acesta fiind echivalentul  expresiei americane  “time is money” vă prezint următoarele avantaje work and travel:

Primul avantaj:

al doilea avantaj:

De obicei etapa aceasta este precedata de un eseu  argumentativ cu titlul “Mamă, tată, eu vreau să plec în America”. Dar nu cred că a picat cineva la proba asta.

Pe vremea studenției mele habar nu aveam de programul Work and Travel. Nici nu știu dacă exista pe vremea aia. Internetul era la începuturi, și în ora aia în care mă duceam la internet cafe aveam altele de făcut.

Dacă știam nu aș fi ezitat o secunda. Pentru că e vârsta la care vrei să explorezi, să cunoști cât mai multe dar fără să-ți neglijezi studiile. Și pe vremea aceea, să petreci o vacanță în America și să ai și un loc de muncă sigur pe perioada vacanței era un vis … american ca să parafrazez celebra expresie “American dream” . Aveai avantajul unui loc stabil, aveai o siguranță, nu plecai de unul singur,și aveai posibilitatea să vizitezi America și să câștigi și un leuț (pardon, un dolărel) în același timp. Dar dacă eu nu, poate copiii mei se vor bucura de acest program.

Ultima etapă, care ține între 30 de ani și  tot restul vieții, am numit-o viață, iată-mă-s! pentru că este etapa care ține toată viața și în care deja adultul va evolua și de va defini ca om, pe tot parcursul ei.

Cam astea ar fi în viziunea mea pseudo-științifică etapele dezvoltării.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.