Casa bună se cunoaște după acoperiș

Un proverb inventat de mine acum pe loc spune așa: casa bună se cunoaște după acoperiș.

Deși e inventat, are și o parte de adevăr. De obicei acoperișul este oglinda casei. Și asta deoarece este prima componentă a casei care se observă, din depărtare. Pe vremuri oamenii, cu cât erau mai înstăriți cu atât își făceau casele mai mari. Boierii, preoții, primarii aveau cele mai înalte case. Cel puțin așa mi-au spus mie vecinii când am cumpărat casa, care fusese construită prin anii 50 de un preot. E cea mai înaltă din zonă. Acoperișul este un element care trebuie luat foarte în serios. Este, cum ar spune profanii, fesul casei. Dacă fesul e urât, nu se uită nimeni la el. Dacă e găurit, crăpat, te trage curentul și răcești.  Dar nu a fost așa dintotdeauna…

La început lumea nu prea se gândea la acoperiș. La o adică ce nevoie aveai de acoperiș la bordei? O mână de paie sau de frunze și gata. După o vreme lumea s-a mai modernizat, au apărut acoperișurile din stuf. Altă viață!

Între timp, tehnologia a evoluat… la început casele din lemn, apoi din cărămidă, apoi din beton, ceea ce a dus și la dezvoltarea acoperișurilor. Așa avem o mulțime de acoperișuri.  În zonele aride sau în zonele unde precipitațiile sunt pe un loc secundar predomină acoperișurile plate. În zone de deal, munte, în zonele temperate predomină acoperișurile înclinate. Acestea, în funcție de construcția clădirii, pot fi în una, două, patru ape, etc.

Acum hai să lăsam poveștile. Nu își alege nimeni o casă după designul acoperișului. Adică, are și el contribuția lui la aspectul general dar nu, nu ne uităm la design în primul rând, ci la durabilitate și calitate. Degeaba ai acoperiș cu oglinzi sau cristale (zic și eu, nu cred că chiar există) dacă la o grindina mai serioasă s-a ales praful. Și acoperișul nu e ca un geam… de nevoie să pui ceva în el și gata. NU! Pe acolo apa se infiltrează, atacă structura de rezistență și în câțiva ani observi că apar crăpăturile. Asta s-a întâmplat la mine, existând locuri unde tabla a ruginit și pe unde s-a scurs apa pe pereți.

Din păcate sau din fericire nu mai suntem în timpurile străvechi când un acoperiș era cel mai ieftin cel mai simplu și cel mai puțin eficient fiind la îndemâna oricui. Acum oferta de acoperișuri este destul de variată și poți fi destul de dezorientat la început. Ce acoperiș să-mi pun? Care e mai frumos? Care mai ieftin? Care ține mai mult, care e mai rezistent? În condițiile astea nu prea mai știi  care e combinația perfectă între bugetul tău, calitate, rezistență, design,… etc. Pentru că trebuie să găsești aici un numitor comun.

Sigur, ar putea să te îndrume unii dintre consilierii de la vând-ieftin dar cu toate astea, parcă tot trebuie să știi și tu ceva acolo, măcar câteva noțiuni elementare. Și asta voi face eu în continuare:

Vă mai aduceți aminte de acoperișurile acelea bătrânești cu șindrilă? Șindrila era pe vremea aia confecționată din niște plăcuțe de lemn, așezate una peste alta. Bunicul – fiind tâmplar – și-a confecționat-o singur și a acoperit un grajd. A ținut ani buni, până a înlocuit-o cu internita (denumirea oficială e “plăci azbociment”). Nu mai folosim nici internita (azbestul din compoziție este foarte nociv) nici șindrila clasică. Dacă vrem un design mai rustic folosim șindrila bituminoasă. Are avantajul că este foarte ușoară și este și ușor de montat. Doar că rezistența în timp este de vreo 30 – 40 de ani în medie.

Dacă vrem ceva mai rezistent cam de vreo 80 de ani, mergem pe tabla fălțuită. Sincer, eu când o să-mi schimb acoperișul pe varianta asta merg. Pentru că deja am casa acoperită cu tablă și acoperișul de tablă fălțuită este foarte asemănător cu cel clasic din tablă. În plus, se montează foarte ușor. Tabla clasică, netedă sau cutată trebuie îndoită cu un instrument (îmi scapă acum numele) apoi bătută cu ciocane de tablă, de lemn sau cauciuc. Tabla fățuită este gata îndoită, doar trebuie montată și strânsă. Ca și rezistență este ok dar este un slab termoizolant. Aici putem interveni cu spumă sau plăci de polistiren, dar deja e altă discuție.

Dacă tabla nu este ceea ce cauți, poți opta pentru un acoperiș de țiglă. Aici ai de ales între țigla metalică și țigla ceramică. Ca și preț, țigla metalică iese câștigătoare, dar la durata de viață și la termoizolare cea ceramică este de departe cea mai bună alegere. Ca fapt divers, țigla metalică o putem folosi pentru magazii, depozite, anexe, garaje, unde nu avem nevoie neapărat de o bună izolație și pe care le putem construi / demola relativ ușor. În schimb, pentru case ar fi de preferat țigla ceramică.

Acum,  că ai deja o idee poți să vorbești cu un consultant de la divizia de acoperișuri, unde se găsesc toate aceste modele și multe altele. Apoi te hotărăști, comanzi și îți vine toată comanda acasă. Fără să plătești transport, fără comisioane, fără alte taxe.  Este același concept de “casă de comenzi”. Tu te hotărăști, ei fac comanda direct la distribuitor și o aduc la tine acasă. Pentru necredincioși încă mai există la ei pe site o secțiune de recenzii video. Filmezi descărcarea comenzii și primești 100 de lei. Inițial crezusem că fac asta pentru un plus de credibilitate – am scris într-un articol precedent despre asta – dar m-am înșelat. Nu au nevoie de credibilitate, au destulă. Am fost surprins să constat câte dintre cunoștințele mele au comandat de la ei. În loc de recenzii video eu aș da un voucher de 100 de lei (sau un procent din valoarea cumpărăturilor) pe care pot să-l valorifice la următoarea comandă. Pentru că cine cumpără o dată mai mult ca sigur că va mai avea nevoie de materiale. Și cred că așa ar fideliza mai mult clienții. Dar ce știu eu? Eu vreau doar un acoperiș deasupra capului, să nu mă plouă! 🙂

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.