Scrisoare către un visător…

Bună, dragă visător! Îți place să visezi, nu? Probabil și acum te gândești la casa visurilor tale.  Nu știu cum arată. Nici tu! Probabil că ești în căutarea unei locuințe noi sau vrei să o renovezi pe cea pe care o ai, să o dezvolți. Poate a crescut familia și mai ai nevoie de o cameră . Sau poate s-a căsătorit fata sau băiatul. Sau poate o sa aveți un nepoțel. Știi cum este, dintr-odată observi că parcă nu mai ai așa de mult loc, locuința ta draga a deveni neîncăpătoare. Și ca orice om responsabil, te gândești la binele familiei tale, nu? Doar nu vrei sa stea copiii înghesuiți sau să faceți cu rândul la baie dacă aveți doar una la 5 sau 6 membri.

Și visezi o casă mare, încăpătoare, curte frumoasă și gradină cu flori, poate un garaj, poate două…

Se întâmplă să mergi pe drum la serviciu sau la poate la o mica plimbare prin centrul orașului și tragi cu ochiul la clădirile din drumul tău. “Poate  un gard ca acela aș vrea si eu… uite ce construcție interesanta, ce casă mare și frumoasă are vecinul acesta”. Nu-i așa?

Deci sa revenim. Fie că îți cumperi terenul, fie că ai deja o căsuță și vrei să o dezvolți, tu ai deja in minte o casa. O vizualizezi destul de clar;  un număr de camere, casa dintr-un  anume material, accesorii, dependințe, dar ce faci mai departe?

Caci trebuie sa știi un lucru extrem de important. Sau poate deja îl știi. Fie ca mai construiești o anexa, o camera sau iei totul de la zero, ai nevoie de autorizație de construcție. Poate pare greu de crezut pentru unii dar și un gard are nevoie de autorizație de construcție.

Dar de la vis la realitate e o cale la fel de  lungă ca de la teorie la practica. Uneori ai nevoie de un specialist sa iți dea o mana de ajutor sau măcar un imbold, sa știi de unde sa începi.

Căci acea autorizație de construcție nu o  primești oricum, ci in urma unui proiect executat de un arhitect. Și aici ajungem la greșeala pe care o fac cei mai mulți .Caută cel mai ieftin proiect pentru case in ideea ca mai scutesc vreun ban dar uita un detaliu foarte important. Nu face și tu aceeași greșeală. Casa aia o construiești pe mai mulți ani, poate locuiești in ea toata viața. Poate îmbătrânești acolo, poate iți vei vedea nepoții jucându-se in curtea casei tale.

Eu întotdeauna am fost de părere ca daca o iei de a zero, măcar sa fie cum vrei tu. Și daca tot trebuie sa angajezi un arhitect, de ce sa nu o faci sa fie cum vrei tu? De ce sa nu fii mândru de casa ta? Așa vei fi sigur ca peste câțiva ani nu te vei gândi ca “poate ar fi trebuie sa o fac altfel..”

Începi să prinzi curaj, nu-i așa? Deja casa visurilor tare pare mai aproape de tine. Este? Dar parca lipsește ceva. Tu nu ești arhitect. Arhitectul iți arata planul cu detaliile tehnice, dar daca parca nu te ajuta foarte mult. Și nu știi cum va arăta în final după ce vezi acel proiect plin de desene ciudate și date tehnice. Oare asta sa fie casa visurilor tale? Dacă ridicată nu mai e așa cum ti-ai imaginat?

Aici intervine personalitatea arhitectului. Cred că arhitectul trebuie  sa fie si puțin artist, și puțin psiholog. Trebuie sa știe cum sa aducă visurile omului pe un plan real, în funcție de dorințele și personalitatea lui, dar și de caracteristicile locului, de locație de alți factori ce țin de mediu. Nu ești de acord cu mine? E o muncă destul de dificilă.

De multe ori, chiar dacă ai clar în minte ce vrei, ai dificultăți în a exterioriza, în a exprima  exact așa cum ai vrea sa fie casa visurilor tale. Aici intervine rolul creator al arhitectului.  Și cum știi ca proiectul nu este totul, mai sunt multe alte detalii pe care tu, ca om fără multe cunoștințe avansate în domeniu nu le știi și timpul nu-ți permite sa stai sa te documentezi, cel mai potrivit ar fi sa te adresezi unui birou de arhitectura. Acolo ai specialiști și garanția că lucrezi cu niște profesioniști. În plus poți găsi proiecte gata făcute de unde sa te inspiri, machete generate pe calculator pentru a vedea exact produsul final. Pentru că una e sa iți imaginezi cum va fi casa ideala și alta e sa o vezi generată realistic pe calculator.

Deci ai reținut! Primul pas prin care sa-ți transformi visul în realitate este să găsești un arhitect priceput.

Arhitecții sunt de mai multe feluri. Caută-l pe acela care este și arhitect și artist și psiholog. Care te asculta, care are răbdare.Tu te duci acolo ca la psiholog. Ai un vis care vrei să devină realitate. Și realitatea trebuie să fie cât mai aproape de visul tău.

Misiunea arhitectului este una dintre cele mai dificile misiuni. Nu ești de acord cu mine? Aici intervine în cea mai mare măsură actul creator. Apoi, urmează partea cu întocmirea dosarului, hârtii peste hârtii, autorizații și aprobări, într-un cuvânt urmează supradoza de birocrație. Un birou de arhitectură care se respectă îți va oferi suport și în ceea ce privește partea aceasta. Nu te va lăsa în mijlocul străzii, cu planul în mână, tu neștiind ce să faci.

Știi momentul ăla când vrei să începi ceva, ai ideea în minte și nu știi cum să începi să o explici? Ei bine, ai nevoie de puterea exemplului. Știi tu, un model de la care să pornești. AIA Proiect – Birou de proiectare  oferă o gamă diversificată de proiecte de case. Nu, nu te speria, nu trebuie să arate exact ca acolo. Ziceam doar așa, să ai un punct de plecare.

Eu unul aș vrea o căsuță din cărămidă. Chiar dacă ai de ales între o casă din bolțari, BCA, lemn sau chiar lut… prefer cărămida. Cu tâmplărie din lemn. Nu-mi plac acele geamuri de PVC. Nu-mi place modernismul exagerat; casa, în opinia mea, trebuie să păstreze acel „ceva” vintage, al vremurilor apuse. Casa aduce aminte de primele locuințe, după ce oamenii au ieșit din bordeie. Nu sunt împotriva caselor moderne, dar vreau să păstreze simplitatea de odinioară. Trei camere, o bucătărie, două băi și cam atât. Cu pereții simpli, vopsiți într-o lumină caldă, cu flori la fereastră…  A, și mansarda. Mansarda e obsesia mea. Casa trebuie neapărat să aibă mansardă, altfel parcă lipsește ceva. Mansarda să fie din lemn în totalitate. Cred că e un loc ideal de relaxare, de citit, de meditat. Când ajungi în mansardă să ai impresia că ești într-o cabană la munte. Cu o fereastră să pot admira stelele.

Cum ar arăta în viziunea unui arhitect?

Dar ce  știu eu? Eu nu sunt arhitect. Nici măcar sa-mi imaginez că aș fi unul nu pot. Dar tu, tu ai toate șansele! Așadar, dragă visătorule, știi cum spune James Allen: Visează vise îndrăznețe și așa cum visezi, așa vei deveni.

Fii îndrăzneț și crede în visele tale! Chiar dacă par irealizabile la început. Visează la casa ideală și casa ideală va fi un pas mai aproape. Restul ține de perseverență și voință.

Acestea fiind spuse, te las să meditezi.

*Articol scris pentru Super Blog 2018

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.