Restaurantul viitorului este informatizat

Intrasem zilele trecute într-un restaurant unde-mi găsii cu greu loc printre mulțimea de mese și forfota de oameni de acolo. Un restaurant plin la 10 dimineața este descurajant pentru cineva care este pe fugă. Voiam doar o plăcintă  și o cafea și mă gândeam că am de așteptat vreo oră. Cam așa se așteaptă de obicei. Atunci am văzut pentru prima dată butoanele. Un dispozitiv micuț cu o reclamă în el și patru butoane dedesubt, așezat în mijlocul mesei. „Comanda” „Nota” și nu mai țin minte care erau celelalte două butoane. Convins că sunt inutile, am apăsat totuși pe unul din ele. În două minute a venit chelnerul să-mi ia comanda. Convins că a fost doar o coincidență, cer o cafea și o plăcintă.

– De care plăcintă doriți?

– De care aveți?

Și scoate telefonul și uitându-se în el  începe să enumere:

– Cu brânză sărată, cu brânză dulce, cu brânză și stafide, cu mere, cu dovleac…

Am rămas câteva secunde cu gura căscată, eu convins fiind că a scos telefonul să sune bucătarul:

 – Alo, Costică? Mai ai vreo plăcintă? E unu’ înfometat aici care nu știe ce vrea!

Dar nu, el avea acolo meniul. Și ospătarul, culmea, îmi zâmbea!

Vă spun sincer, scena asta m-a marcat. Și fiind ceva nou pentru mine, m-am apucat de căutat online detalii despre POS restaurant. Așa am ajuns la  Expressoft Technology, o companie care spune că oferă soluția de marcaj și gestiune potrivită afacerii tale.

Mi se pare o chestie genială și nu înțeleg de ce nu este aplicată pe scară largă. Eu am văzut doar un restaurant cu așa ceva.  Cred că mai sunt câteva, dar de ce nu toate? Cui nu i-ar conveni ca un chelner să ia meniul pe tabletă sau telefon unde să scrie exact ceea ce dorești. De la masă trimite direct comanda la bucătărie. Fără „aveam dar s-a terminat” fără „stați să vedem dacă mai avem”, totul în timp real.  Un software special pentru marcaj mobil  te scapă de multe astfel de neplăceri.

Apoi mi-am dat seama că, fiind o soluție complexă, necesitând și parte hardware și parte software, este mai complicat de pus în practică, mai ales pentru cei fără prea multe cunoștințe tehnice. Se pare că Expressoft Technology a înțeles asta pentru că oferă suport tehnic 24/7. Adică, dacă intervine ceva sâmbătă noaptea pe la orele 2 și nu are cine să te ajute ai pierdut bătălia.

De ce e avantajos sistemul? Simplu. Dacă am de ales între două restaurante, unul cu un astfel de sistem implementat și altul cu clasicul „hârtie și creion ținut după ureche și umezit în gură să scrie” aș alege fără îndoială prima opțiune. Pentru că o apăsare de buton e mai comodă decât să te zgâiești după ospătar prin toată sala. Și nu după orice ospătar, ci după cel care te-a servit. Și atunci când vrei  nota…  să faci semnul acela ca și când ai scrie cu mâna prin aer. Nu e mai ușor să apeși un buton?  Și meniul, nu te-ai simți mai bine știind că poți să îl personalizezi cum vrei fără să te temi că bucătarul va încurca borcanele? Eu la un astfel de restaurant aș reveni cu plăcere de fiecare dată.

În secolul vitezei în era informației, să scrii cu creionul pe o hârtie, să o agăți într-un băț la bucătărie… mi se pare destul de învechită tehnica. Să aștepți până te plictisești să fii servit iar mi se pare ceva nelalocul lui. Iar „tehnica” aceea de a face semn ospătarului, sau a face semnul acela specific „nota vă rog”, iarăși, mi se pare o chestie desuetă.

Oricum suntem în era tehnologiei, de ce să nu profităm de asta?

*Articol scris pentru Super Blog 2018

Distribuie cu încredere și celorlalți:

1 Comment

Add a Comment
 1. Buna, Marius!

  Iti multumim pentru interesul acordat probei noastre in cadrul competitiei Superblog.

  Mult succes!

  Cu ganduri bune,

  Echipa Expressoft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.