Povestea unui OM

Soarele arunca ultimele raze pe strada plină de copiii care zburdau veseli în toate părțile. Larma se auzea până la etajul șapte al unui bloc cu 40 de etaje din acest colț uitat de lume. Glasurile argintii ale copiilor se auzeau clar în liniștea serii. Automobilele au fost interzise de mult aici; exceptând salvarea, poliția,  pompierii, bicicletele sunt singurele mijloace de transport acceptate. Hoverboard-urile zburdau libere fără griji, printre biciclete.

Toată larma asta veselă trezi din visare pe eroul nostru care lenevea pe un șezlong pe terasa apartamentului său de la etajul șapte. Terasa mare dar sărăcăcioasă dădea spre vest. Așa a vrut el apartamentul acum câțiva ani când s-a mutat aici. Apusul era o  minunăție văzut de acolo.

Un zâmbet de satisfacție se vedea pe fața lui. Se îndreaptă spre marginea balconului  și privirea i se lăsă involuntar în jos în jos. Zâmbi. O umbră de nostalgie i se citea pe față. Dintr-odată se vedea și el, puști, printre acei copii; un copilaș grăsun cu părul creț și ochelari cu ramă mare și neagră privind cu gura căscată copii care se plimbau cu bicicletele. Când era el copil trebuia să se ferească de mașini iar joaca pe asfalt era un risc imens pentru ei.

“Cât de mult aș vrea și eu o bicicletă…”

Dar posibilitățile modeste ale părinților l-au împiedicat să-și atingă visul de copil. Banii veneau și se duceau pe orice iar el tot ce știa era că nu sunt bani. Acest lucru l-a marcat profund.  Neavând o educație financiară corespunzătoare din copilărie nu întrevedea nicio soluție nici pentru probleme apărute mai târziu, în adolescență și tinerețe.

“- Nu ai nevoie de bani mulți pentru a fi bogat. Dacă ai un pic de autodisciplină și responsabilitate în administrarea finanțelor o să vezi că poți să-ți permiți mai multe decât ai crede, spunea un domn la cursul “Ora de independență financiară”. Tânărul slăbuț acum dar cu aceeași ochelari cu rama groasă, din ultimul rând, spuse mai mult pentru el, aducându-și aminte de copilărie:

– Chiar și o bicicletă?

– Nu doar o  bicicletă, veni răspunsul lectorului, care auzise, printre murmurul celorlalți cursanți.

Eroul nostru era un om decent, inteligent, cinstit, dar educația financiară precară din primii ani și-a spus cuvântul.

“- Banii vorbesc, glumea el. Ai mei mereu îmi spun <<La revedere>>.”

Un țipăt al unui copil îl trezi din visare. Tresări. Soarele nu se mai vedea așa că intră încet în apartament. Se trânti în fotoliu… parcă mai ieri cumpărase apartamentul.. El care nu putea să pună un leu deoparte.

“- Sărăcia e atunci când îți rămâne mai multă lună sfârșitul banilor” mai obișnuia el să spună. Și totul s-a datorat cafelei aceleia…

– Vă este cunoscut “factorul latte” sau cum îmi place mie să-i mai zic, economia într-o ceașcă de cafea? întreba cu o voce puternică același lector la același curs de independență financiară. Un mic răsfăț veți spune, ce e o cafea normală, ce e un latte? Un latte e mai scump cu câțiva bănuți decât cafeaua normală. Dacă renunțăm la micul răsfăț, pe o perioadă de timp vedem că am strâns o sumă considerabilă.

Câțiva ani după ce a terminat acele cursuri de la “Școala de Bani” organizată de BCR s-a trezit într-o cafenea, față în față cu barmanul:

– O cafe latte! spuse el barmanului. <<vă este cunoscut efectul latte?>> Îi tot răsuna în minte. Apoi adaugă sec: Ba nu, una simplă.

Asta a fost acum mai bine de 10 ani. Atunci și-a pus pentru prima dată întrebarea cum să faci bani. De atunci a pus în practică tot ce a învățat la Școala de bani. Și-a făcut un buget personal, a început să calculeze, să țină evidența cheltuielilor, să taie cheltuielile inutile, să le reducă pe cele care nu erau urgente și așa a început să facă economii. Ba chiar  și-a permis să-și deschidă o mică afacere, un mic atelier de produse hand made care în timp s-a tot dezvoltat…

Acum trecuse de 60 de ani și avea tot ce-și dorea. Obișnuia să le povestească nepoților toate astea:

– V-am povestit dragii mei cum am făcut primul milion? Totul a început de la un caffe latte…

* Articol scris pentru Super Blog 2018

Distribuie cu încredere și celorlalți:

2 Comments

Add a Comment
 1. O poveste faina si modul in care ai construit textul m-a facut sa-l citesc integral. Felicitari pentru articol si ma bucur sa te cunosc! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.