Interviu despre hobby și fericire

– Astăzi vom sta de vorbă cu domnul Voinescu Ionel de profesie… fericit. Bună ziua domnule Ionel. M-am decis să vă iau acest interviu pentru că…

– Sunt un om fericit. Știu, am trâmbițat sus și tare pe tema asta și chiar mă gândeam că vor fi câțiva curioși care..

– Care vor să știe care este secretul, nu?

– Da.

– Totuși nu aveți o avere. Nu aveți mașini scumpe, nu sunteți în Forbes. Vă considerați fericit?

– Fericirea, credeți că stă în bani, în puterea financiară? Vă înșelați.

– Totuși, asigură un minim de confort.

– Dar nu este neapărat necesară. Bunăstarea financiară n-are nicio treabă. Altele sunt motivele fericirii mele.

– Explicați-ne, vă rugăm.

– Bine. Hai să vă explic și să vă dau și câteva sfaturi din proprie experiență.  Sfaturi pentru o viață  mai bună. Dacă faci ce-ți place atunci fericirea este garantată. În timpul acela puțin pe care-l ai la dispoziție pentru tine ai de ales între a te îngrijora și a te relaxa. Dar nu poți să te relaxezi complet; mintea, vrei nu vrei, îți zboară la grijile de zi cu zi. Ocupă-ți mintea cu ceva. Unii își găsesc liniștea în yoga, alții în sport, alții în muzică sau meditație, dar acestea  nu ajută mereu. Eu, de exemplu, fac produse hand-made. Încearcă! Găsești zeci de tutoriale pe internet.

– Dar nu avem toți astfel de abilități. Cum credeți că m-aș putea eu relaxa făcând ceva dacă nu mă pricep?

– La început nu prea-mi ieșeau nici mie lucrurile. Dar nu m-am lăsat. Uite în ce hal arătau ornamentele mele la început. Deloc reușite. Dar credeți că am renunțat? Nuuu. Chiar mă simțeam bine după ce terminam.

– Și așa ajungem la următorul sfat:  Perseverează. Eddison spunea că succesul înseamnă 1% inspirație și 99% transpirație. Dar e o transpirație plăcută, să știi. Eu am început să lucrez din ce în ce mai bine. Și mi-a plăcut așa de mult încât acum fac și bani din asta.

– Cum așa?

– Am cumpărat un gravator laser Bodor. Genială invenție, mi-am dus hobby-ul la un nou nivel.

– Păi credeți  că merită investiția doar pentru un hobby?

– Da, investiția merită. Mă crezi că în câteva luni mi-am scos banii? Am luat un model mai micuț, cam pentru ce vreau eu să fac. Un BCL-0503MU. Micuț, stă foarte bine la mine pe birou.

– Se găsesc la magazine?

– Nu știu. Eu l-am cumpărat online, sunt importate și distribuite de Colop Romania.  Uite, câte crezi că faci într-o ora?

– Una, două.

– Exact. Eu fac 10, dacă nu și mai multe.

– Cum așa?

– Păi nu e doar pentru gravare. Desenezi imaginea și el taie hârtia. Tare, nu? Are și conexiune wireless, nu te mai împiedici de fire prin toată casa. Că și-așa am destule.

– Fire?

– Da; prelungitoare, cabluri, antene. Poate mai apare un Eddison și inventează un prelungitor electric wireless. Ha ha.Să revenim. Nu e bun doar la tăiat hârtia.

– Dar ce mai face?

– Pirogravură, tăiat placaj de traforaj…

– Serios?

– Da, uite:

– Brăduțul acesta în mod tradițional ia vreo oră, dacă nu și mai bine. Cu gravatorul laser fac 10 într-o oră.

– Și unde mai e farmecul? Mai e acesta un hobby?

– Așa ajungem la penultimul meu sfat: Joacă-te! Nu te gândi că doar copiii se joacă. Dacă-mi luam gravatorul prea în serios, mă apucam de făcut reclamă, apoi preiau comenzi, trimit comenzi, începeam să mă îngrijorez că nu pot livra comenzile la timp, apoi apar nemulțumiții, problemele și pierdem scopul inițial al hobby-ului. Acela de relaxare, de evadare, de încărcare a organismului cu noi resurse. Când îmbini utilul cu plăcutul, munca cu plăcerea, este bine să nu cădem în extreme.

– Și ultimul sfat?

– Ultimul sfat este să te gândești mai mult la părțile pozitive. Să  mai lași grijile deoparte. Cineva spunea că dacă ai probleme pe care știi că le poți rezolva, atunci n-are rost să-ți faci griji. Dacă știi că nu se pot rezolva, atunci grijile n-ajută cu nimic.

– Înțelept om.

– Era dintr-un film, ha-ha.

– Dragă domn, vă mulțumim pentru sfaturile date. Aveți ceva să ne spuneți în încheiere?

– Pot să închei cu o anecdotă?

– Desigur.

– E un vechi proverb chinezesc refăcut de mine:

– Dacă vrei fericire pentru o oră, trage un pui de somn. Dacă vrei fericire o zi, du-te la pescuit. Dacă vrei fericire pentru o lună, căsătorește-te. Dacă vrei fericire pentru un an, moștenește o avere. Dacă vrei fericire toată viața, găsește-ți un hobby profitabil.

– Vă mulțumesc. Aici se încheie interviul nostru. La revedere.

*Articol scris pentru Super Blog 2018

**Fotografii: arhiva personală. 

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.