Gică Șapcă din Celei, Sucidava 33

Cum ar fi  să vizitezi cetatea – de fapt ruinele cetății – fostului trib al sucilor, Sucidava, însoțit de stră-stră-stră-strănepotul lui Popa Radu Șapcă? Un sentiment straniu, de parcă o fărâmă de istorie se răsfrânge asupra ta. Și parcă nea Gică, ghidul nostru – cel care se recomandă Gică Șapcă din Celei, Sucidava 33 –  moștenește ceva din personalitatea lui Popa Șapcă, unul dintre pionii revoluției de la 1848.
Cum să vă spun eu vouă… am mai fost noi prin cetăți, peșteri și ruine, dar ghid ca nea Gică nu vezi pe toate drumurile.

Omul ăsta, un om simplu dintr-un oraș uitat de lume și – se pare – și de turiști – Corabia, Olt – ne-a dat o veritabilă lecție de istorie. Avea darul de a te transpune cumva în acele timpuri.  Chiar dacă era ” doar un ghid” care a venit probabil cu lecția învățată de acasă, ne relata detaliile, anii, evenimentele istorice cu o așa naturalețe de zici că, printr-o minune, a descoperit călătoria în timp și a fost martor la toate care s-au întâmplat de-a lungul tumultuoasei istorii a cetății Sucidava.

Parcă vedeam carele romane intrând pe porțile cetății, soldații care luau poziții între ziduri și turnuri, casele, Biserica, încăperile încălzite prin pardoseală, băile romane, drumurile pavate…

” – Ei aveau încălzire prin pardoseală încă din anii 100, ne spunea nea Gică. Acum, după 2000 de ani considerăm asta un lux. “

Și nu puteai să nu observi la nea Gică o nostalgie după acele vremuri. De parcă și-ar fi dorit să trăiască pe vremurile alea.

– Priviți aceste ziduri, s-au păstrat de mai bine de 2000 de ani intacte. Iar mortarul rămâne un mister și astăzi. Nimeni nu știe nici acum din ce era făcut.

– Simbolul creștinismului.

Continuăm spre piesa de rezistență, fântâna secretă, construcție unică în Europa. 

A fost pentru prima dată când un ghid chiar ne îndemna să facem poze. Ba mai mult, ne spunea și ce să fotografiem și cum să fotografiem.

Piramida de deasupra apei ar fi fost imposibil de văzut și de fotografiat dacă nu ne-ar fi spus nea Gică.

Deși era trecut de ora 9 și se înserase, nea Gică ne deschide muzeul cetății Sucidava explicându-ne cu răbdare fiecare exponat al muzeului.

Dau să fotografiez un fragment de… ceva.

– Nu aia, uite, fotografiază asta, e mult mai importantă. Nu știți aceste însemne, LVM? E legiunea a V-a Mecedonica… Sincer, îmi era rușine că nu știu nimic de acea perioadă a istoriei…

La plecare ne arată bustul lui Popa Radu Șapcă – măcar pe el l-am recunoscut – și ne povestește cu mândrie că este a șasea generație de la Popa Șapcă.

– Aici a stat Popa Șapcă, ne arată el o casă. Și aici, lângă, stau eu. La numărul 33. Gică Șapcă din Celei, Sucidava 33.

Așadare, dacă aveți drum prin Olt, merită să vă abateți din drum pe la Corabia pentru a vedea ruinele cetății Sucidava, neapărat însoțiți de nea Gică din Celei.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

4 Comments

Add a Comment
 1. Foarte frumoase pozele și-mi place virajul de pe blog, n-am mai fost demult pe la tine. Acum vin pe rând la colindat, pana la Craciun, apuc să-mi văd blogroll ul

  Este o carte la editura all despre Alexandru Macedon, am vrut si eu s-o citesc e destul de ieftina si subțirica asa ca nu-mi dau seama de valoare dar cred ca eok. Ne-am obisnuit cu carti scumpe si prea des -proaste. Adica pentru mine o carte buna trebuie să lase o impresie c-am simțit, trait, cunoscut oarece nou sau sa-mi aduca niste cunoștinte-n plus

  Foarte de treaba ghidul vostru!

  1. Mulțumesc, mulțumesc 😛 Nici n-aveai ce să vezi pe aici că nu am mai scris de mult. Mi-a rămas foarte puțin timp de blog, iar de citit, nici atât. Poate anul ce vine să vină cu mai mult timp liber și mai multă inspirație.
   De citit m-am obișnuit – foarte greu – cu cărțile electronice, așa îmi mai arunc câte un ochi în pauze sau dimineața la cafea. Dar atât.

 2. Astăzi 11.11.2018 eu și logodnicul meu am ajuns în Celei și am trăit pe viu exact ce sa povestit mai sus împreună cu nea Gică din Celei,un om care merită să fie acolo pentru pagina de istorie care trebuie să fie cunoscută, tot respectul și vă îndemn să vizitați și să beți cea mai vie apă a vieții!

  1. Mă bucur să aud asta! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.