Drumeție în munții Vrancei, Lepșa, cheile Tișiței

Dragă cetitoriule

Pentru că știu că nu prea ai ce face și că te plictisești – altfel n-ai sta să citești prostiile mele – îți recomand… de fapt nu-ți recomand… îți ordon… nu, nici nu-ți ordon… te înjur:
Duce-te-ai fix în… Cheile Tișiței!!! Adică aici:

Peisaj montan cheile tisitei


Și dacă vrei să știi cum am ajuns noi acolo, citește mai departe:
În primul rând faci așa: Setezi GPS-ul pe Lepșa. Sau, dacă ai hărți actualizate, pe Cheile Tișiței. Dacă nu, caști și tu ochii după indicatoarele cu Târgu Secuiesc. N-ai cum să le ratezi.
Drumul se prezintă în condiții excelente. Surpinzător de excelente.

IMG_3551

Undeva, până la intrarea în Lepșa, vei vedea un indicator șters și aproape invizibil care zice că dacă faci matale la stânga vei găsi oareșce chei ale Tișiței.

cheile-tisitei-2016-04-29 10-08-34
IMG_3556

Poza e ciordită de pe google maps, nu e de actualitate. Dar după ce treci podul… te uiți spre dreapta și vezi asta:
Recomand să lași mașina acolo. Mai mergi 10-15 minute până la rezervație pe jos că nu pățești nimic. Și câinele acela din stânga cu care probabil te vei întâlni… numai gura e de el. Dar pentru siguranța ta… nu face mișcări bruște.

Vei vedea o poartă mare deasupra căreia scrie “Cheile Tișiței” – din nou, poza lipsește, dar nu poți rata intrarea. Acolo vei vedea diverse panouri de avertizare. Ba că urși, ba că carnivore, ba că lupi, râși, pârși, cum să nu te lași mâncat de urși…

IMG_3566

Pentru a evita stresul recomand cu căldură să le ignori. Ignorance is bliss… cum se zice. Și dacă ai ghinion și te întâlnești cu ursul… nu mai ai cum să mă înjuri după aceea!

IMG_3572
IMG_3576
IMG_3577

Noi nu am găsit pe nimeni la intrare să plătim bilet (scria undeva că taxa e de 3 lei) așa că am intrat ca niște infractori fără să plătim!
Așa începe:
Știu că este bine să vă uitați pe unde mergeți, dar nu strică să mai arunci câte o privire în sus. Iar dacă vei observa bolovani căzând de pe stânci, nu e nicio coincidență. Capra neagră aruncă cu bolovani în voi!
În continuare.. Caută triunghiul roșu. Dar nu e neapărat nevoie, poteca pe care trebuie să mergi se vede foarte bine. Am să arunc aici câteva imagini să vezi cât de frumos e pe acolo.

Vei ajunge inevitabil aici:

IMG_3597

Și aici:

IMG_3628_1

Poți cânta liniștit piesa aia a lui Vintilă… “Eu sunt un om pe niște scări” că nu aude nimeni.

Mai cască și tu din când în când ochii spre cer. Vei vedea cam așa ceva..

IMG_3594


După o vreme vei vedea că poteca tinde să dispară. Ai două posibilități fie te întorci, fie continui.

Peste o punte…

IMG_3640

Printre pietre…

IMG_3638

Printre crengi…

IMG_3649

Uneori printre flori…

IMG_3652

Cu atenție la șopârlițe…

IMG_3659

Prin tunel…

IMG_3661

Pe cărăruie…

IMG_3667_1

Până ajungi la tunel. Pe aici se continuă către Șaua geamănă, dar noi ne-am oprit aici.

De fapt… eram prea curioși să vedem ce e de cealaltă parte a tunelului și, după ce am improvizat un pod de pietre, ne-am continuat drumul prin tunel. Noroc cu lanterna pe care am luat-o fără să-i acord prea multă importanță că altfel nu cred că reușeam. Da, dacă te încumeți să treci prin tunel ai nevoie de lanternă. Și de niște echilibru, că dacă pici în apa aceea rece ca gheața… nu te văd bine, Mai ales că în tunel era destul de frig. Chiar foarte frig.

IMG_3677

Partea cu “Cad pietre” din panoul de avertizare este adevărată. Chiar cad pietre. Doar că… dacă stau și scriu aici… înseamnă că nu m-a nimerit niciuna.

IMG_3684
IMG_3686

După ieșirea din tunel peisajul este într-adevăr sălbatic. Deși tentația de a continua traseul era destul de mare, având în vedere ora târzie și faptul că nu eram pregătiți pentru un traseu mai lung… am amânat-o pe altă dată.

La întoarcere am făcut doar două ore. Nu de alta, dar soarele se încăpățâna să apună… deși noi nu i-am acordat permisiunea.

IMG_3693

În puținul timp rămas liber am dat o fugă și la cascada Putnei. După ce ieși pe drumul spre Focșani, la vreo 2-3 km vei vedea un indicator către cascadă. Mergi pe un drum neasfaltat și o vei găsi cu siguranță. Asta e:

IMG_3720
Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 29 martie 2020 — 8:35 pm

2 Comments

Add a Comment
 1. de vis chiar, ar fi mare pacat sa nu ajung acolo, mai ales ca descrierea este una de exceptie. multumesc.

  1. Da, ar fi păcat, mai ales ca nici nu e așa departe 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.