Așezarile rupestre din Buzău

Dacă vă trece prin cap să vizitați așezările rupestre din comuna Bozioru, Buzău, vă rog eu s-o faceți. Nici n-aveți neapărat nevoie de ghid, cum probabil veți găsi pe unele site-uri. Aveți nevoie de puțin curaj și niște timp liber.  Fără ghid și fără hărți (Orange nu are semnal acolo, doar Telekom-ul are)  am vizitat 3 obiective într-un interval de 6 ore; dar acest interval sunt incluse și două rătăciri prin pădure.  Și eu sunt genul de persoană obișnuită cu muntele… după 5 minute de urcat am nevoie de 10 minute de odihnă.

IMG_3186


La vestigiile rupestre se ajunge foarte ușor. Se urcă vreo 10 km pe un drum pietruit, până în satul Nucu. O bună parte din drum am avut semnal la telefon, deci am putut folosi GPS-ul. În apropierea satului Nucu se pierde semnalul dar nu mai ai nevoie de GPS. N-ai cum să ratezi satul. Doar dacă o iei de-a dreptul cu mașina prin munți. Dar nu poți face asta, decât dacă ești cu mașina lui Făt Frumos și după ce te dai cu mașina de trei ori peste cap te transformi în elicopter.

IMG_3192


Oprești mașina în satul Nucu. Parchezi în parcare. O să o recunoști, scrie mare …. parcare.

S-ar putea merge cu mașina (dacă ai garda la sol mai mare) până în poiana Cozanei, dar nu face asta. E păcat să ratezi peisajul.

IMG_3293


Urmează drumul principal. Mai apar câteva poteci, dar ignoră-le. Fii ignorant. Pe drum vei întâlni niște bolovani uriași. Poate veți fi surprinși dar bolovanii aceia sunt… fix niște bolovani și atât. Nu le da târcoale ca mine în speranța că veți găsi ceva interesant pe acolo. Continuă până la un indicator care arată spre vestigiile rupestre. Felicitări! Ai ajuns în poiana Cozanei. Dar nu primești niciun premiu, peisajul este de-ajuns:

IMG_3225

Vei vedea undeva o bisericuță de lemn. N-ai tu treabă cu ea, nu ai ajuns până acolo să admiri o bisericuță. Mergi până la panoul cu Chilia lui Dionisie Torcătorul.

IMG_3230


Nu te lua după divainbocanci care zice să ocoliți prin stânga unde veți găsi o cărare mai puțin abruptă până la chilie. Mergi direct spre stâncă. Printre bolovani, printre crengi, gropi… chinuie-te puțin, doar nu te-ai dus la plajă! E mai interesant așa!

IMG_3243
IMG_3238

Nu e așa de greu cum ar părea la prima privire. Ajungi la niște scări de lemn. Urci pe ele că sunt relativ noi, nu-s cele folosite de Dionisie. Și intri în chilie: Odată ajuns acolo, mai ales dacă nu ai experiență în astfel de urcări, vei observa că nu vei mai dori să cobori. Și nu din cauza peisajului, dar coborârea nu e așa ușoară ca urcarea. În timp ce stai și te întrebi ce căutați tocmai acolo sus… poți admira, prin ferestrele chiliei, peisajul; este superb!

IMG_3235

Dar nu vei rămâne acolo, așa că vei coborî, te vei bucura că ai ajuns pe pământ și vei continua traseul către Bisericuța lui Iosif.
Important e să ocolești stânca prin stânga și să continui pe marginea pădurii. Vei vedea un copac ciudat ca ăsta. Ești pe drumul cel bun.

IMG_3261


Intri în pădure și ajungi (sper) până la semnul ăsta. Dacă nu vezi semnul ăsta… e treaba ta pe unde ai luat-o. Nu mă bag!

IMG_3265


Să nu crezi că semnul ăla îți arată unde e bisericuța. Am fost noi la stânga. Nu e nimic. Doar copaci. Și unde nu sunt copaci, e pădure. Fă în ciudă semnului și mergi pe o cărăruie spre dreapta. Acolo vei găsi Bisericuța asta.

Untitled_Panorama1


Acum… uită-te la bisericuța asta și gândește-te și la  Catedrala Bântuirii Neamului. Doar așa… ca fapt divers.

IMG_3269


Traseul ăsta a costat  vreo 6 ore, cu rătăciri cu tot. Dacă mergeam pe drumul cel bun de prima dată puteam scurta plimbarea cu aproape două ore.

Undeva, pe lângă Chilia lui Dionisie există și grota Fundul peșterii, dar fiind îngrădită nu am putut observa inciziile  din epoca bronzului; și în plus, când am fost pe acolo nici nu știam de ce este așa importantă această grotă. Doar i-am făcut o poză (printre gratii)… și atât:

IMG_3251


La întoarcere, căci… vrei nu vrei, va trebui să te întorci, poți admira apusul soarelui peste poiana Cozanei.

IMG_3291

Și gata! Până data viitoare…

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 29 martie 2020 — 8:35 pm

14 Comments

Add a Comment
 1. Misto. Inca n-am ajuns pe acolo, dar sunt tanar 🙂 app de loazele ce si-au lasat numele pe peretii chiliei, in tunisia, a ramas de pe vremea cand au filmat razboiul stelelor , satucul lu Luke. Pe o coliba, printre alte amprente ale fanilor…Didina si Costel.

  1. 😀 Didina și Costel, păi nu trebuia să marcheze și ei cumva trecerea pe acolo? 😛
   În poze totuși nu se vede chiar ca acolo, dar strică tot farmecul. Din cauza unor idioți ca ăștia au închis și grota aceea.

  1. Le-ai trecut pe listă? 🙂

 2. Merci Marius, foarte bine descris traseul. am trecut pe lista “to do” din vara asta si acest traseu si sper sa pot face trecerea catre Colti.

  1. 🙂 Colți e și pe lista mea pentru vara asta… măcar muzeul sa-l văd dacă nu am timp de mai mult…

 3. Nu prea inteleg ce legatura au icoanele alea din pesteri cu vestigiile rupestre pentru ca ma indoiesc de faptul ca Dionisie avea exact icoanele respective in chilie si in formatul ala.
  Alterarea realitatii pentru satisfacerea habotnicilor distruge tot farmecul unui astfel de obiectiv turistic.

  1. Icoanele nu m-au deranjat. M-a deranjat în schimb scrijeliturile cretinilor care au tinut neapărat să-și scrie numele pe pereți. 🙂

 4. frumoasa plimbare si ma bucur ca ai avut vreme buna! Ieri am invadat si eu cu fetele mele Buzău, mai exact Vulcanii Noroioși pentru că nu fusesem niciodată . Mi-a plăcut și o să scriu și eu o postare desi nu am fotografii profesionale ca tine că am folosit doar telefonul ! Numai bine !

  1. Sunt bune și alea cu telefonul, aștept articolul 🙂 Sper că ai fost și la Pâclele Mari și la Pâclele mici.

 5. Superb peisajul, fotografiile 4,8 si ultima sunt exceptionale!

  1. Merci. 🙂 Da, peisajele acelea îmi plac și mie. 🙂

 6. Eu am nevoie de explicatii din astea, ca pentru fraieri, sunt la pamant cu orientarea, nu-mi functioneaza instinctele deloc in mijlocul naturii. Dar merita o incercare locurile, sunt extrem de pitoresti.

  1. Da, și eu ziceam la fel. Și eu stau prost cu orientarea. De-aia ne-am și rătăcit de câteva ori, deși făcusem poză la hartă. De-acum mă duc doar în zone unde pot folosi GPS-ul 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.