Moaște, peste tot numai moaște

Dăm la o parte praful de pe Sfântul blog cum a dat preabucurosul Daniel la o parte praful de pe racla cu Sfintele moaște pentru a permite enoriașilor puparea acestora în cele mai bune condiții de igienă.
Și vorbim despre…. moaște.
Dar n-am să zic nimic de ăia 1000 de pelerini cu sau fără pelerine care au venit în pelerinaj la sfintele moaște. Să vadă moaștele. Să pupe moaștele. Să roage moaștele să câștige la loto fără să cumpere bilet. N-am să zic nimic nici de ăia de au leșinat pe acolo. Nici de țiganca aia scăpată de la Socola pe care lumea o alinta “posedata”…

Despre altceva vreau să scriu. Voi știați că veșmintele Sfintei Parascheva sunt schimbate de cinci ori pe an? Există o slujbă, “cu ușile închise” în care niște preoți tre’ să schimbe veșmintele Sfintei Parascheva.  Cică mai există și o condică în care se trec toate detaliile… cine a participat, ce s-a schimbat, dacă sigiliul este intact, etc. Căci moaștele sunt sigilate încă de pe vremea lui Vasile Lupu, care ar fi pus pe acolo și un blestem ceva.
Dar de ce au nevoie moaștele de haine noi?
I-auziți ce zice un nene din ăsta cu pelerină:

Aşa cum noi ne bucuram în copilărie de hainele pe care le primeam în dar de la părinţii noştri sau de la cei apropiaţi, tot aşa se bucură şi Sfânta Parascheva de prinosul nostru de mulţu­mire smerită pe care i-l aducem noi păcătoşii.

Ciudate obiceiuri mai au și ăștia pe acolo…
PS. Ați observat că dacă pronunțați de mai multe ori “moaște” …. cuvântul nu mai are niciun sens?

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 29 martie 2020 — 8:35 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.