Canon 50 mm 1.8 II, probleme de focalizare și o soluție

De ceva vreme am un Canon de 50 mm 1.8 II – cu binecunoscutul front-focus. Pentru cei care-l au și nu știu de ce nu focalizează unde trebuie, front-focusul e atunci când tu focalizezi pe ceva și obiectivul, de-al dracu’ și de-ambițios focalizează nu unde-i zici tu, ci mai în față. Cu back-focus-ul e la fel, doar că invers. Tu focalizezi un ceva și el se duce cu focalizarea în spaaaate rău de tot.
Cam așa:

Eu, norocos din fire, m-am ales cu un Canon 1.8 de 50mm care focaliza cam în 80% din cazuri muult în fața subiectului. Cum prețul a fost destul de mic am zis că n-are rost să-l trimit la calibrat și m-am apucat eu de calibrat. Dacă se strica, nu era o pierdere prea mare.  Deci da, în unele cazuri, acest Canon de 50 mm 1.8 poate fi calibrat/reparat și acasă… șurubelniță și răbdare să ai. Tutoriale sunt pe net destule. Tot ce trebuie să faci este să unești niște contacte. Pentru front focus,… astea:

Pot fi lipite și cu ciocanul de lipit, dar mi s-a părut mai simplu să le leg cu sârmă. Așa am văzut pe net.
Ce nu spun tutorialele este că…

După ce desfaci cele două șuruburi care țin contactele, capacul din spate se poate scoate, așa fiind mult mai ușor de dezasamblat/asamblat. Și contactele pot fi lipite direct pe acolo, dar e mai bine să îl dezasamblezi de tot… mai ales că se asamblează foarte ușor.

După ce am făcut toate astea aveam un Canon de 50 mm… aproape perfect funcțional. Nu mai focaliza la dracu în praznic, dar tot nu focaliza perfect. Apoi am văzut că pe focus automat lentila are un joc de 0.5-1 mm…. nu mai mult. Dar jocul ăsta contează enorm la o diafragmă de 1.8, după cum se vede în filmulețul de mai jos.

Cum camera mea nu are AF micro adjustment… singura soluție este să fac două poze după ce focalizează automat. Pentru una mișc inelul la stânga, pentru cealaltă la dreapta. Întotdeauna una din ele iese focalizată perfect. Sau, există varianta de a focaliza din live view cu rezultate mulțumitoare, dar cum nu sunt obișnuit cu live view… prefer așa.
Ceea ce mă miră extraordinar de tare este că am reușit să desfac un obiectiv și să-l asamblez la loc fără să-l stric. Am pierdut doar punctul acela roșu care ghida poziția pe montură, dar merge și fără ăla… am să-i pun niște plastilină acolo.  🙂

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 29 martie 2020 — 8:35 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.