Istoria amuzantă a hobby-urilor

Hobby-ul a apărut din plictiseală. Așa se plictisea inventatorul hobby-ului că la un moment dat a zis: “Băăă… îmi trebuie ceva activitate să scap de plictiseală… să încerc să-mi ocup timpul cu chestii să nu mai zică lumea că stau degeaba. Ia uite timbrele astea… ce-ar fi să le colecționez? Cred că am inventat o chestie nouă. Am să-i zic hobby.
Dar istoria hobby-ului se întinde leneș mult în urmă… până la facerea lumii. Primul hobby a venit de la Dumnezeu.
După cum se știe, îi plăcea să se joace țărână, să modeleze diverse figurine din lut. Așa își mai ocupa timpul până termina cu facerea lumii.

Apoi s-a apucat de grădinărit. A plantat pomi: ai cunoștinței binelui și răului, pomi ai vieții… dar situația a cam degenerat… o știți cu toții.

Apoi, de-a lungul istoriei am mai avut oameni de seamă cu hobby-uri interesante. De exemplu, era unul Nero căruia îi plăcea să se joace cu focul. Nu era periculos deloc, avea orașul lui unde făcea cam ce-l tăia capul. Și când nu-l tăia capul, tăia el alte capete. Octavia știe foarte bine. Nu Skoda… Claudia.

Dar… hobby-ul nu a fost dintotdeauna ceva izolat, la nivel individual. Indivizi cu plictiseli asemănătoare și idei la fel de asemănătoare s-au organizat în organizații, s-au asociat în asociații și-au pus-o de grupuri de hobbiști. De-a lungul și de-a latul istoriei, un astfel de grup de oameni cu hobby-uri asemănătoare l-a constituit inchiziția. Plictisiți de atâta rugăciune și enervați la culme pe laicii cărora nu le prea ardea de chestii bisericești, s-au apucat să tortureze lumea. Și erau așa de încântați de noul lor hobby că au inventat torturi din ce în ce mai nostime pentru ei, și mai puțin nostime pentru cei torturați. Bănuiesc că a fost un hobby interesant că însuși papa Grigore IX aplauda bucuros când auzea de câte-o tortură, de câte-un stâlp al infamiei.

Revenind în zilele noastre… există un hobby pe care nu pot să-l înțeleg. Acel hobby care în loc să desplictisească… plictisește și mai rău. Adică, din plictiseală și prea mult timp liber găsești un hobby în care să te plictisești și să-ți pierzi timpul. Oricât aș încerca, nu pot să-mi explic cum poate să stea pescarul pe baltă, să aștepte peștișorul de aur.

Să vă spun și  de ce nu pricep.Eu stau într-un apartament, într-un bloc cu apartamente. Apartamentele astea au neobrăzarea de a fi înconjurate de pereți, și mai au și nesimțirea de a nu fi înconjurate de o grădină, o curte, o ceva. Balconul este doar un teaser… când ieși pe balcon nu poți decât să te enervezi că e prea mic.
Așadar, stând într-un așa apartament, orice ieșire în natură este un bun prilej de a explora zona. Cred că a sta 5-6 ore într-un singur loc, păzind un băț legat cu o ață…  într-o zonă în care am libertate deplină de mișcare ar fi cea mai mare pedeapsă pentru mine. Singura dată când am fost la pescuit am prins o … broască… sau șopârlă… nu știu ce era că am lăsat undița și am plecat la plimbare în jurul lacului.

Și de-asta mi-am ales eu ca hobby fotografia…  care de-al dracului ce este se cam transformă în pasiune. Că unele hobby-uri au ideea asta, de a se transforma în pasiuni. N-am să spun care e diferența dintre noțiunile astea două că am lipsit la cursul ăla și oricum ăsta nu e un loc în care arăt cât sunt eu de cult sau de incult. Asta se subînțelege 🙂

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.