Are și toleranța o limită…

Și mă refer la toleranța față de țigani. Nu rromi, cu ăia n-am nimic, cu țiganii am ce am. Dar înainte de a vorbi despre ce vreau să vorbesc, deschid o paranteză. Uite-așa: “(“
Acum mulți ani când mă mutasem la Iași, lumea mă întreba – inevitabil – de unde vin. Le spuneam că din Râmnicu Sărat. Cei care știau orașul cât de cât îmi răspundeau:

– A… acolo unde-i plin de țigani!!!
Cei care nu cunoșteau orașul mă întrebau:
– Auzi uăi, da di undi vini Râmnicu Sărat ăsta?
– Din județul Buzău, ziceam eu.
– A… acolo unde-i plin de țigani!!! Răspundeau ei.
Închidem paranteza “)” și revenim la oile noastre. Sau la țiganii noștri.
Încet încet încep să mă satur de ei. Am zis că hai să fiu tolerant, că nu-s educați, n-are cine să-i învețe, că-s marginalizați și discriminați și tot așa. Dar nu se mai poate.

Acum câteva zile niște puradei jegoși (da, erau jegoși, se vedea, nu vorbesc aiurea) s-au apucat să scoată din pământ dalele acelea care delimitează trotuarul de șosea. Pe o distanță de vreo 50 de metri.
Acum câteva luni tot niște jegoși din ăștia mici au împins tuburile pe care le foloseau echipele de construcție la canalizare – strada noastră e în reabilitare – fix în apa Râmnicului. Vreo 3 tuburi.
Tot acum câteva zile un număr de trei țigănci împuțite (iarăși, știu ce zic, nasul meu simte un nespălat de la zeci de metri) s-au apucat să arunce cu bolovani într-un maidanez. Eu eram cu câinele meu la plimbare, la câțiva metri de maidanezul respectiv. Am strigat la ele să nu arunce din greșeală în mine. Ce au făcut dobitoacele? Au aruncat cu bolovanii în mine!!! Nu m-au nimerit, dar gestul de țigan fără minte contează.
Ieri niște puradei idioți s-au apucat să mă înjure (și în limba lor și în română) pe motiv că… habar n-am de ce! Probabil mi-au cerut vreun ban și nu i-am băgat în seamă, n-am idee. N-am reacționat, i-am lăsat în pace. Nu te pui cu …. nici măcar proști nu pot să le zic. Ca să fii prost trebuie totuși să ai ceva creier… ăștia n-aveau deloc!

Nu mai vorbesc de manelele de la 12-1 noaptea, de faptul că se apucă de urlat la 2 noaptea în fața blocului sau că stau morți de beți în fața magazinelor cerșind bani de-o bere… asta-i ceva normal unde stau eu.

Partea bună e că nu sunt scandaluri mai mari. Or fi la ei în cartier, nu știu. Dar simplul fapt că locuiesc la vreo 300-400 de metri de cartierul lor câteodată este prea mult.
I-am iertat, ignorat, tolerat, că de, e și ei oameni, dar totul are o limită.
Și n-am chef să mă cert cu ei… că parcă n-aș vrea să apar la știrile de la ora 5…

***

În concluzie, nu zic că toți sunt așa. Sunt câțiva. Dar ăștia câțiva fac cât toți ceilalți la un loc… asta e problema lor.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 29 martie 2020 — 8:35 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.