la ce sunt bune testele psihologice

Am primit un comentariu la articolul precedent, ăla cu Rorschach. Un comentariu serios la un articol neserios m-a determinat să scriu alt articol (ne)serios despre testele psihologice, alea care se dau la interviurile de angajare.
Las la o parte interpretarea testelor, care este cam … inutilă după părerea mea. Îl las deoparte și pe domnul acela care – la testul arborelui – în loc de arbore mi-a desenat un arbore cotit. Reacția oamenilor în fața testelor psihologice mi se pare interesantă.

Indiferenți erau cei mai mulți. Și plictisiți. Apoi erau stresații. Ăia cărora le era teamă că testele astea scot la suprafață cine știe ce secrete din inconștientul lor. Cu alții… testarea decurgea cam așa:

– Vă rog să desenați cu creionul un arbore, care să nu fie brad.
– Dar ce să fie?
– Ce vreți Dumneavoastră!
– Dar de ce să nu fie brad? Ce are bradul?
– Brazii sunt toți identici, ne interesează creativitatea dumneavostră.
– Dar pot să fac un brad diferit. Nu știu să fac altceva…

sau:

– Cum să fie pomul?
– Cum vi-l imaginați dvs.
– Bine, dar cum? Cu frunze, fără frunze?
– Cum vreți.
– Cu flori? Îi pun și flori?
– Unde îl desenez?
– Unde vreți dvs. Poate fi mare, mic, într-o parte a paginii, pe toată pagina, puteți așeza pagina oricum, nu contează.
– Deci să fie mare? Fac unu mare cu frunze? 

 Sau…. au existat și cazuri din astea:

– Cum adică să desenez un arbore? Eu am venit aici pentru angajare. Băi… eu am fost director de firmă! Îmi spui tu mie să desenez un pom? Da’ cine-oi fi tu? Ce-i prostia asta? M-ați chemai aici să vă bateți joc de mine?

Sau pur și simplu:

– Refuz să dau vreun test psihologic.

Deci, uneori sunt de folos chiar dacă nu-s folosite cu scopul cu care au fost create.
PS. Chiar dacă nu-mi mai aduc aminte exact cuvintele lor (s-au întâmplat cam demult), situațiile descrise mai sus chiar au existat.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 29 martie 2020 — 8:36 pm

Comments

Add a Comment
 1. Sunt convins ca exemplele sunt reale. Fiind un vietuitor in mediul corporatist, am observat ca una dintre numeroasele nemultumiri ale angajatilor este ca nu sunt lasati sa se exprime, sa rezolve un lucru asa cum cred ei, cu conditia sa obtina rezultatul dorit de angajator.

  Dandu-li-se aceasta libertate – Faceti ce vreti, cum vreti, cum credeti! -, oamenii se blocheaza si nu sunt in stare de nimic.

 2. Da, s-au blocat cu toate că nu era o sarcină dificilă. Dar cred că o cauză a fost și teama de evaluare. Căci la testul arborelui nu prea știi cum să răspunzi "să dea bine" La alea cu DA și NU e mai simplu.

 3. Nu cred ca un astfel de test poate spune multe despre o anumita persoana. Daca eu sunt talentat la desen nu inseamna ca sunt si bun pentru postul de inginer mecanic. Mi se par putin cam irelevante testele cu desenarea pomului.

 4. Multe nu spune, dar ce spune… spune bine. Nu este vorba despre talent aici, contează mai mult forma, mărimea, lățimea, așezarea în pagină, ștersăturile, dacă are sau nu frunze, scorburi, rădăcini, etc. Aspectul estetic nu este important.

 5. Asta imi aduce aminte de intrebarea cat fac doi plus doi. Cel mai destept a raspuns "Cat vreti sa faca?" Si p-ala l-au angajat.

  Nu ma pot abtine de la ras de cand am citit faza cu bradul. Cea mai tare. Nu stiu decat brad da-l fac mai special :)))))

 6. Păi… au angajat pe cine trebuia 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.