actele ratate

Trebuia să scriu neapărat ceva despre actele ratate. Adică despre acele chestii care apar atunci când tu vrei să zici ceva, și inconștientul îți dă un ghiont (un ghiont inconștient evident) și pe gură îți iese altceva. Sau când vrei să zici ceva și inconștientul (iarăși el!!!) se pune contra și pe gură nu-ți iese nimic. Asta în literatura de specialitate se numește lapsus. În literatura populară se numește “cum dracu-i zice mă că am uitat”.
Se zice că odată un ministru, în loc de “pentru propășirea economiei”  a spus “pentru prăbușirea economiei”. No, ăsta e un act ratat. Inconștientul știa adevărul, dar inconștientul de ministru nu voia să ne spună și nouă. Și cum se știe de la taica Freud că inconștientul (de data asta mă refer la instanța psihică) are propriile lui reguli, s-a gândit el să le transmită și conștientului. Și uite-așa se explică psihanalitic cum un ministru dă cu bâta-n baltă. Normal că el pune asta pe seama stresului. Al dracu’ Selye, dacă nu era el toți eram fericiți acum și n-aveam niciun stres.

Dar cele mai interesante acte ratate sunt alea din bancuri. bancuri ca astea:
Unul cu psihologi:

Psihologul îi spune pacientului:
– Astăzi vom discuta despre actele ratate. Un act ratat este atunci când vrei să spui ceva, și din greseală spui ceva puțin diferit. Analiza acestor greșeli ne va dezvălui anumite aspecte legate de personalitatea ta.
– Domnule doctor, chiar azi am avut un act ratat. Luam cina cu soția mea, și.. să vezi greșeală nostimă… voiam să o rog să-mi dea sarea; dar în loc de “dă-mi te rog sarea” i-am zis “mi-ai ruinat viața, nemernico!”

Și unul cu țărani:

Badea Ion întreabă:
– Gheorghe, ai o sapă?
Gheorghe se gândește: “Dacă-i zic că am, o să o vrea și el. Dacă îi zic că n-am o să creadă că sunt sărac. Așa că mai bine îi dau un răspuns evaziv:
– Ia mai du-te-n p***a mă-tii bă Ioane!

Puteți să nu râdeți că nu e obligatoriu. 

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.