cum m-am lăsat de fumat

Am fumat de la 14 ani. Pe vremea aia începusem cu BT -furate de la tata – apoi cu Snagov, As (cred), Bran, Carpați (cu și fără filtru), Monte Carlo, Lucky Strike (tot fără filtru) și altele. La facultate eram singurul – și mă mândream cu asta – care fuma Maro fără filtru.  Erau niște țigări foarte aromate, ce semănau cu alea de foi. Încă se mai fuma în facultate pe vremea aia… la examene tăiam fumul cu cuțitul  pentru a găsi ușa să intrăm în sală. Dar nu asta voiam să spun.
După ce au dispărut Maro, m-am apucat de țigări normale. De bune ce erau, ajunsesem la 3 pachete pe zi. Exceptând weekend-urile… atunci depășeam lejer 3 pachete. Dar să o luăm cu începutul.

Când eram mic (înainte de a mă apuca de fumat) am văzut o emisiune despre riscurile fumatului … nu pricepeam eu prea multe, dar mi-a rămas în subconștient o singură chestie. Zicea un doctor la TV că un prim simptom al problemelor cauzate de fumat este respirația șuierătoare.
Asta mi-a rămas în cap ani buni, și mi-am zis că până nu respir șuierat… nu am probleme. Am uitat repede și de emisiune, și de șuierat…  până la vreo 28 de ani, când au apărut primele simptome. Oboseală, dureri de gambe, gingii sângerânde… furnicături în zona plămânilor…. și în final… respirația șuierătoare 🙂 Atunci mi-am reamintit ce mi-am zis când eram mic, și am început să mă las de fumat.
Metodele de a te lăsa de fumat sunt multe și le-am încercat pe toate. Timp de 2 ani. Să vedem… 
–  plasturii cu nicotină. Nu-s buni. Fumam în timp ce țineam plasturi… și nu era deloc bine.
– gumele cu nicotină. Mi-am cumpărat 4 pachete odată. Le foloseam numai când eram în locuri unde nu aveam voie să fumez. Ineficiente.
– hipnoza. De fapt era auto-hipnoză. A avut oarece efect – am studiat despre hipnoză destul de mult – dar mesajul subliminal nu a fost cel care trebuia.
– Metoda reducerii treptate. Asta zice că trebuie să reduci câte o țigară pe zi. Trebuie să faci un tabel, și să le păstrezi pe alea importante. Funcționează până ajungi la câteva pe zi. Apoi … revii la vechile obiceiuri.
– Metoda cu apa. Altă metodă ineficientă pentru a te lăsa de fumat, care zică că de câte ori îți vine a fuma, bagi un pahar de apă cu lămâie. Dacă ați ști câte țigări fumam până terminam sticla aia de apă cu lămâie…
– cartea lui Allan Carr. A fost singura care m-a făcut să stau fără țigări două zile, și să mă simt bine. Cartea asta nu e decât o altă formă de hipnoză. Unii au zis că e manipulare, dar astea-s probleme de discutat la o … țigară 🙂  Nu m-a ajutat metoda lui, ci mai mult poveștile despre el. Și eu am fumat la fel ca el de multe, dacă el zice că nu e greu… apoi să vedem….
Un obicei care m-a împiedicat a fost cred, șofatul. Dacă nu aveam o țigară când conduceam .. nu eram eu șofer. Poate și din cauza faptului că țigara m-a scăpat demult de un accident. Dar asta e altă poveste.
Ce m-a ajutat să renunț a fost o gripă care m-a ținut internat / perfuzat vreo doo săptămâni. În timpul acela, după două fumuri amețeam, și dacă continuam, rămâneam fără aer. Asta mi-a dat de gândit… și am renunțat.
Sevrajul … depinde de persoană. La mine a fost să se lase cu spitalizare. dar am trecut peste. Am scris aici… dacă interesează pe cineva.

În decembrie împlinesc 3 ani …Partea proastă e că încă mai am poftă de a fuma o țigară, dar rezist 🙂
Ideea mi-a venit de la un articol scris de vienela

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.