experimente pe stadion

Eternul și fascinantul derby Steaua – Dinamo s-a terminat așa cum se termină de obicei un derby care se respectă în a noastră ligă unu: cu scandal.
S-a zvonit prin presă că spectatorilor li s-au dat “cadouri”: fulare cu torțe sau fumigene; cred că este adevărat, nu știu dacă spectatorului îi trecea asta prin cap.

Dintotdeauna, majoritatea manifestațiilor, majoritatea evenimentelor cu o densitate mare de oameni se termină cu scandal. De ce majoritatea și nu toate? Deoarece câteodată lipsește instigatorul. Ăla care aruncă primul cu piatra. Sau cu bricheta.

Un experiment (din categoria nu faceți așa ceva acasă)
Dacă vrea cineva să scape de o persoană este suficient să-l ducă la un meci important, să presupunem de dragul exemplului, Steaua Dinamo. Se așează frumos la locul lor – în galeria dinamovistă, omul nostru se poate îndepărta câteva rânduri și este suficient să strige:
– Uite-l bă pe stelistu ăla. Da mă …ăla .. Pe el mă !!!
Cred că “victima” nu va avea prea multe șanse de a scăpa teafăr de acolo.
De ce oamenii se comportă agresiv pe teren, în tribune, la manifestații,  iar acasă devin oamenii normali, cu servici, nevastă, copii?   Pentru că – oricât de ciudat ar părea – așa e normal.
Mulțimea asigură anonimatul


… ce duce la deindividualizare

.
Dacă nu credeți, și dacă nu aveți o persoană pe care să puteți aplica ce am scris mai sus se pot încerca și alte experimente, indiferent că e vorba de meci, concert, întrunire, manifestație.  Începeți să bateți din palme. Susținut, constant. La câteva minute va fi o aplaudare generală. Înjurați fără motiv un jucător din echipa adversă. Observați efectul.
Experiment personal:
Cu mulți ani în urmă a concertat Proconsul la IuliusMall din Iași. Eu și alți doi nebuni (pot să le zic nebuni că nu-mi citesc blogul) ne-am apucat de strigat: Cargo, Cargo … cu toate că nu exista nici un Cargo în program. Nu pot să spun că toată lumea a strigat după noi, Cargo, deși mi-aș fi dorit. Dar destui cât să se audă și pe scenă.

Și dacă tot este greu de crezut:

În 1967, 200 de studenți de la Universitatea din Oklahoma au îndemnat să sară dintr-un turn pe unul dintre colegii lor care amenința că se aruncă în gol.

Distribuie cu încredere și celorlalți:
Updated: 29 martie 2020 — 8:37 pm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.