contagiunea comportamentala

Contagiunea comportamentala este o chestie care ține de psihologia socială, și care este evident ce înseamnă. Am să explic alta data pe psihologiesociala. Aici am doar un exemplu practic.
Prin anii 90, prin decembrie, pe la Crăciun. Cartierul în care locuiam  eu. Zona Pod. Care trece prin Râmnic știe că pe acolo e un Pod. În zona aia e Zona Pod. Acolo s-a întâmplat fenomenul, într-un bloc cu 4 etaje.
O familie care locuia la etajul patru a plecat să petreacă vacanța de iarnă. Nu contează unde. Contează că au plecat de acasă.

În orașul nostru – și tind să cred că și în alte orașe – fiecare bloc are câte o babă băgăcioasă. Este acea babă care stă toată ziua in fața scării, și scanează vizual orice persoană intră și iese din bloc. Atunci când e frig sau ploaie, scanează de pe balconul ei proprietate personală. Când persoana scanată nu corespunde criteriilor ei de scanare, baba reacționează:
– Da ce cauți mata aici? Pe cine cauți? Da ce treabă ai cu x?
Această babă băgăcioasă a văzut, după ce au plecat vecinii în vacanță, lumină la ei în bucătărie. Baba a rămas hipnotizată de lumina ce izvora din bucătăria vecinilor.
– Ce e lumina aia….?!?
Dă fuga la o vecină și-i spune:
– A luat foc apartamentul vecinilor.
– Vecina sare repede și se uită.
– Într-adevăr, arde.
Ies babele în stradă. Cum baba băgăcioasa avea darul de a vorbi cu oricine, au mai strâns câțiva curioși care căscau gura privind spre etajul patru.
-Arde!!!
Nu știu cine a zis “Să chemăm pompierii”
Au venit pompierii, au spart ușa oamenilor, și au intrat în casă. Au văzut lampa pe care o uitaseră oamenii în priză și asta a fost tot.
Nu mai știu ce s-a întâmplat după aceea. Povestea o știu de la o vecină – alta decât baba băgăcioasă – care a fost martoră la eveniment. Această vecină putea să jure – și n-aveam de ce să nu cred – că și mirosea a fum.
Am uitat complet povestea până când am învățat despre contagiunea comportamentală. Sau mai bine spus, efectul de turmă.
PS.  Pompierii ăia de au spart ușa nu erau rude cu Hercule. Ușile erau  din pefeleu (nu știu dacă așa se numește dar eu așa îi zic) din ăla subțire.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.