Un comportament asertiv

sursa: http://www.deeptrancenow.com/assertive.html

Cum eu nu am făcut armata nu am povești interesante ca alții. Și nici așa de bătrân nu sunt să încep cu “în tinerețea mea”. Dar mi-am adus aminte de o lecție de la facultate.
Lecția era despre comportamentul asertiv. Ni s-a explicat ce e, cum e, cu ce se mănâncă, nu insist asupra lui, că nu el e personajul principal. Personajul principal este un coleg de-al meu (sau de-ai mei cum cică e corect).
După ce s-a terminat lecția și profesorul ne-a spus o poveste despre comportamentul asertiv – așa se practica atunci – au urmat exercițiile.
Exercițiul propus era să răspundem cu un comportament asertiv la un comportament jignitor, sau mai bine zis, la un comportament agresiv.  Cu alte cuvine, tu  te manifești agresiv, iar eu îți răspund în așa fel încât să elimin sau să reduc tensiunea / agresivitatea ta, fără a-mi știrbi orgoliul, fără a lua o poziție defensivă, de inferioritate.
Am format echipele.
Am început. Unul i-a spus unei colege “Ești urâtă” și ea răspunde “da, nu am dormit bine azi-noapte, nu am avut timp să mă machiez ca lumea”, altcineva îi spune la fel unei colege ” ești proastă” iar ea răspunde “așa-mi trebuie dacă nu am învățat lecția”, și alte jigniri mai ușoare sau mai grele.
Eu făceam echipă cu colegul – personaj principal, cunoscut și ca cel mai glumeț dintre noi, cel mai extravertit, mai vorbăreț, cel cu un simț al umorului foarte dezvoltat. El îmi spune “Bă, cum ai venit cu fața asta la școală” Eu îi răspund la “provocare” cu. “Băi nu știu pe unde am dormit azi noapte, că nu-mi mai aduc aminte, de ce, am ceva pe față? Fir-ar a dracu de bere…” S-a râs, tensiunea dispăruse, luasem bila albă. Veni și rândul meu:
-Băi, ești un bou!
Probabil nu se aștepta la asta – eu eram ăla mai tăcut din grupă – așa că omul s-a blocat. Profesorul îl indeamnă să răspundă, eu continui: “Da, ești un bou!”.
Stă el ce stă, colegii îi șopteau sugestii: zi că n-ai coarne, zi de coadă, zi de zodie.
El stă ce stă, se încruntă… și dă cel mai asertiv răspuns cu putință:
-Ba tu ești un bou bă boule….

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.