etnobotanicele si campaniile lor inutile

Dacă tot avem păreri pro etnobotanice, avem păreri contra etnobotanice, toată lumea crede că știe ce sunt etnobotanicele,de ce să nu dau și eu cu părerea. Părerea mea.
Nu prea mă uit la televizor, nu mă interesează campaniile lor anti etnobotanice, care sunt sigur că nu au nici un alt efect în afară de îmbogățirea anumitor persoane.

Presupunând că eu consum etnobotanice, cu ce mă ajută pe mine campania lor anti etnobotanice, dacă eu deja am consumat și am devenit dependent? Ajută la fel cum ajută și campaniile împotriva fumatului, împotriva consumului de alcool, de grăsimi, de sare, de piper, de apă plată cu cocos, sau de ce mai vor ei.
În primul rând, fiind o sursă de venit, nimeni nu se va preocupa serios să le închidă. Vor ieși zeci de “specialiști” spunând “Nu avem ce le face”. Chiar nu au ce le face? Oare simplul fapt că pe porcăria aia de iarbă au scris că nu este pentru consum uman leagă autoritățile la mâini? probabil la ochi…
În al doilea rând, mai vine câte un “deștept” ca ăsta să-ți zică el, expertu’ lu’ p…pește prăjit că etnobotanicele nu creează dependență, și consumul de etnobotanice nu are efecte negative, și că probabil l-ar lăsa și pe fiul său să fumeze.Și că au efecte benefice, că sunt zeci de feluri de a le vinde legal, etc etc. Interviul e publicat într-o publicație cunoscută, și hai la etnobotanice neamule…

Eu consider evoluția etnobotanicelor oarecum asemănătoare evoluției consumului de țigări. Țigările, cu mult timp în urmă, erau bune, acceptate, ba – la începuturi – chiar recomandate. Apoi s-a dovedit că sunt nocive. Acum se știe clar ce efecte au, dar încă mai sunt comercializate, încă mai există acele panouri uriașe la casele de marcat, cu poze care mai de care mai îmbietoare, și asta e tot.
Prima dată am auzit de etnobotanice în 2008, când mă tot plimbam pe la Buzău pentru examenele de titularizare. Pe acolo tot vedeam afișe cu fumează legal punct ro. Cum eu am crezut că e vorba de ceva care să te ajute să te lași de fumat – pe vremea aia mă obseda ideea de a mă lăsa de fumat – am intrat pe site-ul lor, și ce văd? Droguri… dacă rămâneam acolo și nu mă mai documentam, rămâneam cu ideea că sunt bune de consumat. Dar m-am interesat oleacă – doar de curiozitate, și mi-am dat seama de ce sunt în stare niște ierburi aparent nevinovate.
Dar dacă eram la vârsta când credeam că tot ce zboară de mănâncă? Ce făceam? Luam emailu’ de acolo, și făceam și eu o comandă. Online, că e mai simplu. Așa de curiozitate. Din păcate nu e deloc un scenariu nerealist.
De ce sunt campaniile anti – etnobotanice frecție la un picior de lemn? Din același motiv din care și campaniile anti – fumat sunt frecție la un picior de lemn. Nu acționează unde trebuie, nu au ca țintă persoana potrivită, nu evidențiază efectele care au impact major asupra tinerilor, mă rog, și multe altele.
Ca fapt divers: pe mine, reclamele care arătau cât de dăunătoare sunt țigările mă făcea să … îmi mai aprind una.
Părerea mea este că vom avea și de acum înainte și etnobotanice, și victime ale etnobotanicelor, și fumători, și victime ale fumatului…

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.