Ceva despre manipulare

Nu am mai psiho-scris nimic în ultima vreme. De fapt, pe blogul aista n-am mai scris nimic de psihologie, doar de-aia am muncit de mi-au sărit lentilele la psihologiesociala.
Dar mi-a venit azi o idee, că tot citisem undeva de Cristian Andrei. Da ăla de se chinuie din răsputeri să pară un Froid contemporan.
Odată de mult am învățat la psihologie socială cum e cu manipularea maselor. Cum poți să le iei maselor și puținul care îl mai au, și totuși ele să fie mulțumite. Exemplul de acolo zicea așa:
primo: fabrica x nu mai are bani. Salariile muncitorilor trebuie reduse cu 10%.
secundo: Muncitorilor li se reduce salariul cu 15%. Muncitorii se revoltă, fac scandal, grevă, amenință.
tertio: Muncitorilor li se mărește salariul cu 5%. Muncitorii sunt mulțumiți.
În cazul unei firme cu director-dictator, situația e puțin diferită:
primo: Fabrica x nu mai are bani. Salariile muncitorilor trebuie reduse cu 10%.
secundo: Directorul adjunct (sau altcineva) anunță scăderea salariilor cu 15%. Muncitorii sunt nemulțumiți.
tertio: Directorul General anunță creșterea salariilor cu 5%. Eventual anunță concedierea sau retrogradarea directorului adjunct. Muncitorii sunt fericiți. Încrederea muncitorilor în directorul general crește.

Și acum un exemplu real, dar nu mai știu datele exacte. Cred că s-a petrecut în perioada “nea Nelu” sau în perioada “țapul la Cotroceni”. Oricum, e vechi. Se anunță la TV o mare scumpire a curentului. Toată lumea este nemulțumita. După câteva luni de nemulțumire, se anunță ieftinirea curentului. Toată lumea mulțumita. Fenomenul a trecut aproape neobservat, dar sunt aproape sigur că asta a fost strategia.

Voiam să scriu o concluzie interesantă în încheiere, da nu-mi vine în minte decât o glumă, care nu o găsesc pe nicăieri să-i trag un copy & paste aici, așa că improvizez:
Un tată avea trei copii, toți erau săraci. In fiecare dimineață, fiecare copil primea un sfert de pahar de lapte. Într-una din zile, doi copii au primit un pahar plin trei sferturi, iar cel de-al treilea, un pahar plin pe jumătate. Și cel de-al treilea era nemulțumit, deși primise mai mult decât în ziua precedentă.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.