Cum am devenit ubuntu user – windows vs linux

 De la început aş vrea să precizez că nu e un articol tehnic despre rivalitatea dintre windows, fie el xp şapte, vista, 2000, şi orice distribuţie de linux.
Ceea ce urmează este doar părerea mea proprie şi personală despre windows şi linux. Mai precis despre xp şi ubuntu.
Să începem: jucăria asta de aici a intrat de ieri seara în posesia mea. Cu toate acestea, încă îmi mai pare rău după vechiul meu T41. Aşadar, compaq-ul meu vine cu open suse preinstalat. Ce îmi zic eu?  Nu îmi place, hai să băga-mi-aş windows pe el.
Şi mă apuc de treabă. Bag CD-ul meu piratat cu windows xp şi pornesc… totul merge bine până la celebrul blue screen, care se rânjeşte la mine zicând eroarea: STOP … 0x00000007b. Parcă asta era. Ştiu că e din cauza driverelor sata pe care windows xp nu le are, şi nu le vrea. Soluţia era să schimb din bios, dar compaq-ul meu nu are prea multe opţiuni prin bios. De, criza… 
Mi-am pierdut toată noaptea trebută încercând să fac un cd cu xp care să conţină şi driverele sata. Nici o şansă.  De reuşit am reuşit, dar eroarea apărea si tot apărea.
Trec la planul b: Windows 7. Când văd cât spaţiu ocupă, nici nu mă gândesc să downloadez un dvd piratat. Că de dat bani pe windows … NU. Şi mă bucur că nu am dat banii pe windows 7, deşi eram gata sa-l cumpăr odată cu laptopul.
Apoi îmi aduc aminte de Ubuntu. Acum câţiva ani îl foloseam, dar nu aveam net destul de bun să pot descărca toate update-urile.
Pe site-ul ubuntu vad versiunea 10.10, numai mai mică de 700 MB, cu o grămadă de programe preinstalate.  Compar cu ubuntu 10 cu windows 7… Cum sa compari 4GB cu 700 MB? Deci, merg pe ubuntu.
Cum se instaleaza ubuntu?
În cazul meu, foarte simplu. Next, Next, Next, setare user, parola, şi gata!!! Nu tu drivere, nu tu bătăi de cap, nu tu chin cu partitiile, l-am lăsat pe el să facă ce ştie.
La o prima vedere ubuntu 10.10 este complet diferit de dapper drake (ultima versiune pe care am folosit-o acum cativa ani).
În câteva ore  şi cu puţină răbdare am instalat tot ce îmi trebuie. Şi fără bătăi de cap, şi gratuit:
-Quanta în loc de macromedia
-Gimp în loc de photoshop
-open office în loc de … open office
-lamp cu tot pachetul: mysql, php, phpmyadmin, apache, filezilla.
– video editor… are inclus. Nu l-am folosit inca
-inkscape
-blender
Să nu mă mai lungesc mult cu prostiile, părerea mea: Inainte eram un utilizator de windows frustrat. De unde mai fur un joc, unde mai gasesc un driver, un serial etc … Acum sunt utilizator de ubuntu fericit. 

Ca fapt divers: acum câţiva ani am primit cadou un webcam. Cum am tendinţa de a pierde chestii, am pierdut cd-ul de instalare. Nu am gasit pe tot netul un driver cat de cat compatibil cu camera aia. Acum, după ce am instalat ubuntu, am conectat-o, mai mult din curiozitate. Nu mi-a zis nimic. Pur si simplu a mers.
Daca si imprimanta si scanerul merg la fel, ma declar pe deplin multumit.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.