1 Decembrie si Ziua României

De data aceasta este ziua României, nu ziua rRomâniei, nici ziua româniei. Şi înainte de a arunca cu bolovani nevinovaţi în subsemnatu’, tot ce voiam să zic prin asta este că, măcar de ziua României, să uităm de diferenţe, să fim toţi români. Ştiu că e imposibil, dar de fapt voiam altceva să scriu.
Vreau să scriu exact ce înseamnă 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Ziua de 1 Decembrie, ziua naţională a României se referă la Marea Adunare Naţională, care, la 1 Decembrie 1918 proclama unirea Transilvaniei şi Banatului cu România. Nu intru în detalii, sunt alţii, mai istorici ca mine care vor vorbi şi despre influenţa revoluţiei democratice din Transilvania, şi despre conţinutul rezoluţiei de la 1 Decembrie, şi despre Vasile Goldis, şi.. multe altele. Asta e ziua Naţională a României. Asta este România.
Nu vreau să mă dau istoric dar pe vreme liceului (eu am fost la secţia de istorie) aveam diverse activităţi de 1 Decembrie, şi eu de fiecare dată eram Vasile Goldis, că aveam de fiecare dată acelaşi discurs. De acolo mi-a mai rămas ceva în cap.

Oricum, avem vreo 365 sau 366 de zile în care să ne înjurăm, să ne lamentăm, să aruncăm cu noroi unii în alţii. Aş vrea ca măcar o zi pe an să fim Români, să ne comportăm ca atare. Ştiu că pentru ai noştri dragi conducători este prea mult, că nu vor putea renunţa la ipocrizia ce-i caracterizează, dar totuşi, s-ar putea. Ştiu că scriu numai prostii. Ştiu că ziua asta este pentru majoritatea doar “o zi liberă”, şi atât.
Ştiu că nu mai interesează pe multă lume trecutul, de aia şi repetăm mereu aceleaşi greşeli, dar avem o zi în care, dacă am depune puţin efort, am putea redeveni români, măcar din respect pentru toţ cei care au murit pentru noi de-a lungul timpului, pentru toţi cei care credeau într-o cauză…
În încheiere n-am să zic La Mulţi Ani România, ca toată lumea., ci , hai să ne mai aducem aminte că suntem Români, în România.

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.