Nova. Dacia Nova

De vreo trei ore tot “răsfoiesc” trafictube.ro.  Unele filmuleţe pot fi numite “educative”. Din păcate, sunt si câteva exemple negative oferite chiar de uploaderi. Sunt unii care confundă condusul agresiv, dar în limitele legale cu condusul periculos. Dar nu despre asta vreau să vorbesc.
Voiam să scriu un articol despre şoferi  în general,  dar în noaptea asta sunt egoist şi vorbesc despre maşina mea.
De prin 2006 am devenit proprietar de Nova. Dacia Nova. Şi după 4 ani nu am nici un gând să o schimb. Pentru că nu m-am plictisit niciodată cu ea. Am condus şi alte maşini (nu ale mele, evident) printre care şi matiz, şi opel, şi laguna, dar sunt groaznic de plictisitoare … Laguna la 180 se comporta ca la 90.  Nici un zgomot, nici un tremurat, nimic. În schimb Nova pe la 140… distracţie maximă. Tremurături, zdruncinături, şuierături, ce mai, parc de distracţii pe 4 roţi.
Nu aş schimba-o pentru nimic în lume. Nu m-aş putea obişnui cu o maşină căreia să nu-i deschid capota decât la verificare. Fără să completez antigelul, uleiul, fără să schimb platină după platină, fără să merg cu un set de bujii, un delco şi un set de fişe la mine … nu se poate.Am chiar şi un alternator în portbagaj, doar aşa în caz că 🙂
Nu pot să fac de exemplu transfăgărăşanul fără să îmi tot arunc ochii în bord şi să mă întreb: oare fierbe apa? Oare să pornesc şi al doilea ventilator?(Al doilea e pus de mine în caz că cel “default” dă rateuri)
Nu am nici ABS, nici ESP sau cum dracu s-o chema, nici servodirecţie, nici ambreiaj hidraulic, nici senzori de parcare, nici măcar proiectoare. De când e la mine se apropie de 100000de km. Şi tot mai merge.Şi nu am avut nici un accident. Şi sper nici să nu am.
 Şi pentru că mă tot chinui aici să fiu amuzant şi nu-mi iese, fac şi un rezumat al “aventurilor” mele cu Nova.
1. După ce am cumpărat-o nu a mai mers. Nu ştiam ce e Nova pe vremea aia, “mecanic” am devenit între timp. Am împins-o până la un service la vreo 200 metri distanţă. La uşa Service-ului am deschis capota şi am văzut că furtunul de la GPL ieşise din carburator. Problemă rezolvată. Partea bună e că am slăbit atunci câteva sute de grame.
2. După ce mi-au schimbat la service indicatorul de GPL nu mi-au spus că au pus unul care nu indică şi cât gaz ai în butelie. Cel vechi indica. Cel nou…avea doar un led verde. Aşa am făcut pana prostului la intrare în Goleşti. Pe vremea aia nu aveam benzină.
3. Odată după ce am spălat carburatorul am uitat să mai prind furtunul de la pompa de benzină. Eu mergeam şi nu ştiam de unde miroase a benzină.După experienţa de la punctul 3 făcusem plinul. Mi-am dat seama că ceva e în neregulă după ce s-a aprins becul la benzină. Dar deja era prea târziu.
4. S-a ars termocupla (piesă românească) în mers – veneam de la constanţa, bară la bară – şi am ars şi garnitura, am indoit şi chiulasa. Nu mi-am dat seama atunci. A doua zi (noaptea) am plecat de la Râmnic la Panciu. Cam 100 de km. Am folosit vreo 10 litri de apă, şi maşinile din spatele meu îşi aprindeau proiectoarele, aşa de mult fum scoteam. Nu exagerez.  Am spălat 2 zile la motorul ăla…
5. Deja am scris prea mult. Pe urmă va crede lumea că nu sunt şofer bun. Ce să fac, dacă nu se dădea şi mecanică atunci când am dat eu de permis.
6. Data viitoare am să fiu şi mai plictisitor şi am să scriu cum mă comport eu în trafic.
PS.  Chiar dacă am exagerat puţin, maşina e stabilă, direcţia şi frânele sunt ok. Nu sunt inconştient să merg “cu o barca” cu 140 pe ora…
PS2. Hai să fiu sincer. Doar de câteva ori cu 140,  de obicei 100-120 / oră

Distribuie cu încredere și celorlalți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Question  Razz Sad  Evil Exclaim Smile Redface Biggrin Surprised Eek  Confused  Cool LOL  Mad  Twisted Rolleyes  Wink Idea Arrow Neutral Cry  Mr. Green

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.